Откриване на изложба на Стоян Чуканов в галерия ”Констраст”

Галерия „Контраст“ представя юбилейната изложба на художника Стоян Чуканов, която ще се открие на 5-ти март от 18:30 часа. Освен най-новите си живописни картини, авторът ще покаже подбрана експозиция от по-ранните си творби и акварели, чрез които ще можете да проследите развитието на неговото творчеството досега.

През 2016 година след близо 12 годишно отсъствие от българския художествен живот Чуканов направи едно успешно завръщане на българската сцена с изложба в столичната галерия „Лоранъ“. На следващата 2017 година, представи творбите си и в галерия „Контраст“, с което се заяви категорично, като все по-настойчиво проникващ в една територия, ревниво пазеща тайните си само за посветени – акварела.
В месец март Стоян Чуканов предстои да отпразнува своя юбилей с изложбата „50“ в галерия „Контраст“, която подготвя в продължение на година.
Стоян Чуканов има зад гърба си десетки изложби у нас и в чужбина, а името му е добре познато в Съединените щати, Швейцария и Белгия. Като илюстратор Чуканов работи и за нюйоркско издателство, с двуезични книги, което събира автори от над 40 националности. Една от книгите, които той илюстрира е на носителят на Пулицър Стенли Кюниц, с неговите последни подписи.
За творчеството на художника Николай Ущавалийски казва „Стоян Чуканов е дълбоко в своя свят, на своя територия. Стъпил на своите мостове, които продължава да гради. Мостове, които свързват въображаемото и реалното, изреченото и недоизказаното, мечтата на детето и съвременната мисловност на художника“.

Изложбата „50“ може да бъде посетена от 05.03 до 28.03.2020 г. в галерия „Контраст“, ул. „Цар Самуил“№ 49, тел.: 0882 47 43 43