Какви изложби може да посетим през лятото?

От 21 юни тази година, официално е лято, което автоматично означава значително редуциране на изложбените мероприятия в страната. Но не страдайте напълно, защото sofiapress.com може да ви даде няколко насоки за места и събития, които можете да посетите, така че да поддържате културния дух до идването на есента или поне септември месец.

 

София
Ето какво остава или по-скоро, ето какви изложби ще направят прехода към новия сезон. В случай че сте от столицата, имате време до 27 юли да посетите изложбата “Хармония и дух” на младия живописец Искрен Илиев. В нея, той се стреми да намери именно тази хармония, съществуваща между човекът, тялото му и душата му, водеща до смиреното съжителство със заобикаляща го среда. Изложбата се намира в Галерия Валер.

Друго интересно, но само между 11:00 и 14:00, може да видите в галерия UniArt към НБУ и то до края на август, изложба с картините на покойния художник Генко Генков (1923-2006). Неговото творчество се изразява предимно в пейзажи, а той самият казва за себе си: “Копая в цветовете като с мотика”. Е, това не провокира ли любопитство?

Има и предстоящи откривания, които все още не сте изпуснали. На 12 юли от 18:30, девет български художници ще демонстрират своя различен цветен прочит на пространство и действителност, на време и емоция. Творческите индивидуалности сглобяват един много интересен конгломерат. Изложбата ще се състои до 2-ри август в пространството на Галерия 10.

Друго начало на събитие ще се състои отново на 12 юли, от 19 часа в независимото пространство Генератор. Изложбата се нарича “Нестандартни книжни издания за деца” и ако сте почитател на илюстрацията, би било интересно за вас, да проследите младите артисти завършили бакалавър “Книга, илюстрация и печатна графика” от Националната художествена академия. Всеки автор ще представи авторския си проект.

Визуалният артист Навин Г. Кан-Досос, гостува в България и по-конкретно в независимото пространство Swimming pool. На 13-ти и 14-ти юли, от 19 часа, ще се открие изложба, ще се състоят беседи с Кан-Досос, а също така и ще бъдат прожектирани филми по избор на артиста. “3 Жени” (1977) на Робърт Алтман и “Плувецът” (1968) на Франк Пери и Сидни Полак. Целият проект започва от желанието на Кан-Досос да върне басейна на Swimming pool към предишната му слава, но поради голямото количество технически изисквания, разрешителни и застраховки, това за момента няма да стане. Ако не за друго, Swimming pool има прекрасна гледка, така че се замислете дали да не отидете и самото помещение е привличащо, било то и с празен басейн.

На 18 юли ще се открие живописната изложба на Татяна Харизанова, от 18:30 часа. Тя ще продължи до 31 юли в Къщата на София, а Харизанова ще представи новата си серия от платна из малките улици, градските къщи, градини и дървета. В своята “Разходка” Татяна събира на едно място града и природата.

Пловдив
Който не е много далеч от София, предлага от 15 до юли до 5 август, съвместна изложба на Владимир Златков (Германия) и Филип Георгиев (Австрия). Проявата е част от поредицата изложби, с които Градската галерия среща пловдивската публика с български творци, които работят и живеят в чужбина. Филип Георгиев ще представя с абстрактна живопис, а Владимир Златков ще покаже най-новите си дървопластики. Откриването е в 18:00.

Въпреки, че вече се случва (което значи, че можете да отидете и сега), разполагате с време до 15 август, да разгледате изложбата на френския художник Мич Брезунек, “Венерин ритуал”. Галерия “L’loreal de Paris” предлага негов живопис и керамика, а на самият 15 август, ще има и официално закриване определено в промеждутъка на 17:45 – 20:15.

Бургас
до който се стига лесно от Пловдив, също не остава назад. До 18 юли имате време да разгледате фотографската изложба на Петра Атанасова – “Родопа – земя българска”. Може да се насладите на красивите пейзажи от Родопа планина в “Галерия 13-то стъпало”.

А така и така сте в града и сте на вълна фотография, още на следващия ден 19 юли, след като сте разгледали Родопа, имайте предвид, че Калин Костов представя своята изложба “Светлина и Сребро”. Калин Костов е приел нелеката задача да ни доближи до същностите на светлината и среброто в портретите на конкретни личности. Прави го в амбротипия – колодиев процес върху черно стъкло в големите фотографски формати 13×18 см и 24 x 24 см. Калин се е задълбочил в класическите ценности на процеса – точния детайл подтикващ към интимност в общуването с образите, пластичното осветление и добрата полутонова разработка. Ниската светлочувствителност на колодиевата емулсия изисква експозиция от 3-4 секунди, в която хората в кадър трябва да стоят неподвижни.

Варна
Който е на час път от Бургас и да кажем, че толкова са ви харесали фотографските изложби, че все още сте на тази вълна и с влизането в морската столица се чудите какво да правите със себе си и новата си страст. Ето, че моментално можете да отидете на фотоизложбената колекция с фотографиите на Деяна Стаматова. Изложбата е започнала и ще остане в града до 30 август. Деяна Стаматова (1941-2001) и нейните ценни фотографии са изложени във Фотосинтезис. Авторката започва творческата си кариера като кореспондент на Централфото от Бургаски окръг, след което идва съблазнителното предложение за работа в София в първия цветен илюстрован вестник у нас „Жар”. За периода 1970 – 2003 г. следват 21 самостоятелни изложби, както в страната така и в чужбина, последните три от които посмъртно.

След отърсване от фотографията, в случай че желаете да разчупите възприятията си, може да посетите живописната изложба на Антон Антонов – “Пътят на копнежа”. Откриването е на 12 юли от 18:30, но картините на художника ще останат в галерия “Арт Маркони” до 8-ми август. В тази изложба, художникът отново опитва да изрази себе си чрез изкуството си. Ваня Маркова, собственик на галерията споделя за него, че “винаги допуска зрителя в личния си художествен свят. Не се опитва да завоалира посланието си или да кокетира с него”.

От Варна натам ви даваме заслужена почивка, но имайте предвид, че и септември все някога ще дойде.