Хари Арабян „Стъкло и метал“ с изложба скулптура в галерия Нюанс

Откриване: 3 декември от 18.00, 

От 3ти декември галерия “Нюанс” има удоволствието да  представи изложбата “Стъкло и метал” на скулптора Хари Арабян. Експозициятa представя скулптури и функционални обекти, които разкриват различните свойства на стъклото като материал. Неговите произведения съчетават по неповторим начин приложни и изящни характеристики. Работата със стъкло, един от най-трудоемките материали, е свързана с множество противоречия. Стъклото е трудно за за обработване, своенравно. Технологията на “опитомяване” на стъклото е сложна и изискваща опит и търпение. В пълен противовес на изработката си, готовите произведения са нежни и ефирни, те ни най-малко не напомнят за тежката работа в ателието и жегата пред пещите. Хария Арабян умее да подчинява не само стъклото, но и метала. В комбинацията от ефирното стъкло и благородни метали и полускъпоценни камъни се раждат и произведенията му. Хари Арабян живее и създава като истински творец – смирено, далеч от суетата, той лее стъкла и извива метални конструкции в ателието си в село Ичера, мястото далеч не е случайно избрано, в близост се намирала фабрика за стъкло, а както той сам казва е “винаги жаден за още и още материал.” Творчеството на Хари Арабян се простира от предмети за дома до паметника, изграден в памет на жертвите от арменския геноцид пред храма „Сурп Хач“ в Бургас, както и на скулптурата в Морската градина, която е знак на признателност към българския народ от арменската общност в Бургас. Скулптурите, които ще видите в галерия Нюанс, са родени от творческите му и чисто човешки търсения и играта с материала. Те са интерпретации на вечни теми и образи. Чашите, гарафите, вазите и свещниците на Хари Арабян са истински бижута за дома, те са ювелирно изпипани от ръцете на човек с безспорен усет към материала и умение да превръща предметите от ежедневието в функционални скулптури.
Хари Арабян е завършил Националната художествена академия, специалност скулптура през 1992 година при проф. Любен Прахов. Работи с различни материали камък, метал, стъкло.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, частни колекции в България, Европа, Китай, Америка и Канада.