Годишно издание на Созополските семинари по творческо писане

 

Фондация “Елизабет Костова” приема кандидатури за участие в годишното издание на Созополските семинари по творческо писане, което ще се проведе между 29-31 май в античния Созопол, с допълнителна програма в Ямбол на 1 юни и 2-3 юни в София

 

За участие в семинара могат да кандидатстват писатели от България и от англоговорeщи страни, включващи, но неограничени до Австралия, Ирландия, Обединеното кралство и САЩ. Приемат се художествени текстове в жанра на романа и разказа.

За участие в семинара ще бъдат допуснати общо десет кандидати. Петима кандидати, пишещи на английски език, и петима кандидати, пишещи на български език, ще бъдат селектирани за участие като курсисти. Избраните участници получават частична стипендия, като Фондация “Елизабет Костова” ще осигури техните храна, настаняване и транспорт в страната, за времето им на участие в семинара.

ПРОГРАМА:

Програмата на семинара включва уъркшопове, индивидуални консултации, кръгли маси, лекции и четения. Уъркшоповете по творческо писане са предназначени за курсистите, допуснати до участие в програмата, като се осъществят в две езикови групи, българска и англоезична, които работят самостоятелно и съвместно, под ръководството на утвърдени инструктори. За уъркшоповете, от всеки успешен кандидат се изисква да предложи за обсъждане нередактиран работен откъс в рамките на приблизително 20 страници (различен от текста, с който се кандидатства). Този откъс трябва да бъде прочетен предварително от всички участници в уъркшопа по писане, с цел осъществяване на конструктивна обратна връзка.

Инструктор, българоезична работна група:

КРИСТИН ДИМИТРОВА (БЪЛГАРИЯ) е писател, поет и преводач.

Тя е автор на три сборника с разкази: „Любов и смърт под кривите круши” (2004), “Тайният път на мастилото” (2010) и „Като пристигнеш, обади се” (2017), който печели „Перото” в категория „Проза”. Романът й “Сабазий” (2007), издаден в Мексико, Беларус и Румъния, получава „Христо Г. Данов”. „Ефирни песни и тайни служби” (2015) е нейно изследване на образа на България в англоезичната преса през периода 1980-2000.

Димитрова е автор и на дванадесет стихосбирки, сред които са „Образ под леда” (1997, награда „Иван Николов”), „Поправка на талисмани” (2001), „Хората с фенерите” (2003, награда на „Сдружение на български писатели”), „Сутринта на картоиграча” (2008, преведена в Чехия), „Градината на очакванията и отсрещната врата” (2012) и  най-новата от тях – „Уважаеми пътници” (2018, награда „Иван Пейчев”). “На гости у часовникаря” (A Visit to the Clockmaker, 2005) е издадена в Ирландия, а “Моят живот на квадрати” (My Life in Squares, 2010) – във Великобритания. Поезията й е отличена с шест национални награди.

Превела е “Анаграмата” (1999, стихове от Джон Дън), „На лов за Снарк” (2013, поема от Луис Карол) и „Частица от бурята” (2016, стихове от Марк Странд, съвместно с Катя Митова). За първите две взема „Специална награда за изключително високи постижения в областта на превода” на СПБ.

Кристин Димитрова е завършила английска филология в Софийския Университет, където преподава в катедра “Западни езици”. През 2004-2006 г. е редактор на Арт Труд. Доктор по обществени комуникации и информационни науки.

Стихове, разкази и есета на Кристин Димитрова са публикувани в 36 държави на 27 езика.

Инструктор, англоезична работна група:

ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА (САЩ), е завършила Йейлския и Мичиганския университети. Публикува поезия, проза и есета. Първият ѝ роман “Историкът” (изд. „Little, Brown“, САЩ/ изд. „Сиела“, България), чието действие се развива частично в България, е преведен на повече от 44 езика и е продаден в почти 5 милиона екземпляра в цял свят. Вторият ѝ роман, “Крадци на лебеди” (изд. „Little, Brown“, САЩ/ изд. „Сиела“, България), е публикуван през януари 2010 г. Последният ѝ роман, “Земя на сенки”, чието действие се развива частично в България, e издаден през 2017 г. и публикуван/преведен в тринайсет страни (изд. „Random House“, САЩ/ИК „Колибри“, България).

Костова има силен интерес към българската история, литература и култура, и заедно със Светлозар Желев е съучредител на Фондация за творческо писане „Елизабет Костова“ в България. Живее в Съединените щати, където е преподавала в Мичиганския университет, в магистърската програма по изящни изкуства на Университета в Северна Каролина (Уилмингтън) и в Колежа по изкуство и дизайн „Савана“ (Атланта). Член е на Университетския съвет на Американския университет в България, както и на съвета на издателството към Университета на Северна Каролина.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ, ПРОДЪЛЖЕТЕ ТУК.

Източник: ekf.bg/sozopol/page/38/