Литературен клуб „Перото” – домакин на премиерата на списание ShadowDance КИБЕРПЪНК

Списанието дава платформа за изява на български автори на фантастика

Излезе от печат първото “хартиено” издание на най-голямото българско онлайн списание за фантастика ShadowDance – фензин с над 20-годишна история, хиляди журналистически и белетристични текстове, събития, фестивали, награди и конкурси, писателски работилници, читателски клубове; както и съорганизатори на платформата за публикуване на авторски фантастични разкази Библиотека Хипертекст.

Темата на броя е КИБЕРПЪНК, а изданието разглежда жанра през аналитична и през художествена призма в над 270 стр. с висококачествен печат и модерен дизайн. Текстовете обхващат разнообразни медии: кино, телевизия, комикси, видео- и настолни игри и разбира се литература. Важен фокус е ренесансът на жанра в наши дни и социалните фактори, които позволяват и предизвикват този ренесанс. Списанието разглежда също и по-широки теми, свързани с киберпънк течението, като музиката на Дейвид Боуи, съвременна Япония, трансхуманизма, киборгите и сродните “пънк” жанрове.

Списанието дава и платформа за изява на българските автори на фантастика. Освен нов превод на разказ на Уилям Гибсън, то съдържа четири оригинални български творби в жанра, както и множество илюстрации от български художници.

Краудфъндинг кампанията, с която се финансира изданието, постигна забележителен успех и успя да набере необходимите средства за само две седмици, а като краен резултат достигна над 15,000 лв. За нас това е сигурен знак, че българската публика търси фантастично съдържание. Ето защо ще сме много благодарни, ако ни подкрепите, като споделите информацията за ShadowDance #1: Киберпънк по своите комуникационни канали.

Официалната премиера на списание ShadowDance КИБЕРПЪНК ще се състои на 9 януари от 18.30 ч. в Литературен клуб „Перото“ в София с участието на Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК. Събитието ще представи част от авторите и ще проследи основните теми в списанието, еволюцията на жанра, политическото му значение, бъдещето му днес. Както е стандартно за събитията на списание ShadowDance, гостите ще могат да участват и в забавни изненади с фантастична насоченост. С голямо удоволствие искаме да Ви поканим на премиерата на ShadowDance #1: Киберпънк и да отпразнуваме заедно най-новото попълнение на българския фантастичен фронт, за което се надяваме да отвори нови хоризонти в разговорите за бъдещето.

Екипът на списание ShadowDance