Операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини – на 20 август на фестивала „Музи на водата“ – езерото Панчарево

На 20 август публиката на фестивала „Музи на водата“ ще има възможност от 20 часа да съпреживее сърцераздирателната история на Чо-Чо-Сан, изоставена от американския си съпруг, който се завръща години по-късно с новата си жена, единствено и само за да вземе синът им.

В „Мадам Бътерфлай“ участват: Цветана Бандаловска (Чо-Чо-Сан), Весела Янева (Сузуки), Цвета Сарамбелиева (Кейт Пинкертон), Мартин Илиев (Пинкертон), Венцеслав Анастасов (Шарплес), Николай Павлов (Горо), Цветан Цветков (Принц Ямадори), Димитър Станчев (Бонзо), Ангел Христов (Комисар), Слави Манов (Чиновник).

Диригент: Андрей Галанов

Постановка: Пламен Карталов

Несподелени чувства, заради различия в ценностите, или обикновено житейско разминаване? Какво се случва в сюжета на операта? Американски военноморски офицер (Пинкертон) се оженва за младо японско момиче (Чо-Чо-Сан). Но докато тя вижда в това сериозен житейски ангажимент, Пинкертон не търси повече от обикновено мимолетно удоволствие.
Какви са героите – жертва на обстоятелствата, играчки на безлична съдба, или просто фигури в нещата от живота?

Пучини открива сюжета за своята шеста опера по време на престоя си в Лондон. Там гледа едноактната трагедия на Давид Беласко. Започва да композира през 1901, но често се налага да спира. За да напише операта, той се консултира с известна японска актриса Сада Яко, както и със съпругата на японския посланик.

Първата  премиера на операта е в Миланската скала на 17 май 1904 година. Пучини  преработва операта и на 28 май същата година я представя отново. В „Театро Гранде“ в Бреша успехът е грандиозен.

През 1905 г. операта е играна в „Ковънт Гардън“, Лондон, а на следващата в „Опера комик“, Париж.
„Мадам Бътерфлай“ е опера, покорила сърцата на зрителите по целия свят.