TORIA представи новото си нестандартно заснето видео

Разговаряхме с TORIA, за да ни разкаже за новото видео, което вече е факт. Миналата седмица в София, тя представи на сцената на столичния клуб EXE нов албум и не само. Тя хипнотизира публиката с нестандартното и красиво звучене на парчетата, заедно с талант и визия. Нещата са се случили с много любов, въображение и не на последно място – смесица от култури и със здравата основа на приятели артисти.

https://www.youtube.com/watch?v=J7P8pRuYJsE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3VxwClKUYJ1SVstj6Tqg_okxgqpbcnsKV6KDlecGU5qIM6r5PovI0Fodk

Как решихте да заснемете клипа с iphone?

Стигнахме до тази идея с моите изключително талантливи приятели Милен Данков и Живко Станев. С Живко пеем от съвсем малки, но той освен чудесен изпълнител е и изключително силен във визуалните изкуства макар и любителски. Той има профил във vsco, а идеята на тази платформа (нещо като инстаграм, но с по-високо качество) е, че всичко, което се качва там е снимано с i-phone. Живко даже беше поканен за член на vsco обществото там. Наистина е много талантлив. Шегувахме се от доста време, че ще направим клип заедно. Когато наближи времето за видео клип, го извиках една вечер, на брейн сторминг, но… бяхме си намислили друга локация, не EXE. Срещата ни обаче, беше в клуба и решихме да пробваме там. Започнахме – първи кадър, втори кадър…Пуснахме осветление и се развихрихме, измислихме доста абстрактна идея, която претърпя редица промени, но основното беше, че започваме с един крос тренажор, чрез който ще направим връзка с предишния клип.

Цялостният проект е EP „Ку4ка загадъ4на”и включва 4 концептуално свързани помежду си парчета. Едноименното парче, второ по ред, по което снимахме, е вече с клип в ю тюб, а първото видео на ‚Де да бях колоездачка‘‘, все още не е снимано. По проект то завършва в един тунел, от който излизам с крос тренажор в готовия вече клип. Но без Милен Данков, който ни е близък приятел и с когото творим от доста време, нямаше да получим този резултат. Ние имаме камери, но се шегувахме, че Живко така се е сраснал с телефона си, че само му липсва един стабилизатор за i-phone и би направил чудеса. Аз имам издадени два клипа досега и съм си ги монтирала до голяма степен сама. Предложих: ‘‘Аз ще монтирам, ти ще снимаш, Милен ще дава режисьорските напътствия.  В крайна сметка най-вече те двамата направиха видеото, аз бях актриса, а после свърших мръсната работа и накълцах кадрите. И последваха айфонски ефекти и гличове от тяхна страна. Това беше идеята, да има много гличове, които да създават атмосфера и да се разказва една история за момичето, което копнее да бъде обичано, но от пластмасов манекен за съжаление. Това е основната линия в клипа, но безброй други линии се преплитат с нея и всеки е свободен да  интерпретира и възприема по свой начин и текста, и музиката, и видеото. Снимахме по 16 часа  на денонощие в ЕХЕ клуб и за една седмица успяхме да го завършим навреме за насрочената от месеци промоция на албума в ЕХЕ.

    Сама ли написа текста?

Досега във всичките си проекти съм била автор на текст и музика. Това е първият път, в който работя съвместно с други професионалисти. Йоана Падешка – Dass Ananda и legs – Aleks Habeck ме поканиха специално да отида в Берлин и да направим тези песни заедно. Самите инструментали бяха готови, когато пристигнах там, кантото и текста все още не бяха. Йоана ми е приятелка от детството, чудесна певица, която замина преди години да учи тон режисура в Англия. Там срещна приятеля си в същата специалност, завършиха заедно и се преместиха в Берлин. Дълго време живееха там, в меката на арта и свободата, на алтернативните неща, на смесването на стиловете. Те правят албум с мантра музика – много талантливи и интересни млади хора. Той е англичанин, а тя българка. Имаха план да заминат за Южна Америка и да заживеят там. Тя ми писа, че много харесва това което правя и иска да пробваме да запишем едни парчета, които много ще ми паснат, били точно за мен. Приех нещата малко на шега, но обичам приключенията и пристигнах  в Берлин, спах в студиото им една седмица и записвахме. Имахме спор дали парчетата да бъдат на български или на английски език, Йоана беше за български. Разменяхме идеи, обмисляхме варианти и аз накрая склоних. Активно участвах в мисленето на текстовете, но основно тя написа текста. В Берлин всичко си пасна идеално. Все още не можех да осъзная какво сме постигнали, но когато се прибрах, колкото повече време минаваше, толкова повече оценявах резултата. Ако чуя друг БГ артист да прави подобни парчета, ще го последвам и слушам. Вълнуваше ме факта, че толкова свободно и без претенции сме направили нещо готино. После започнахме подготовка за издаване на парчетата. Йоана забременя и те с Алекс  се отказаха от преселването в Южна Америка и дойдоха в България. Това беше чудесно, защото планирахме още проекти заедно. Тогава точно, се ангажирах с откриването и мениджирането на ЕХЕ КЛУБ и след месеци на усилена работа като организатор, дойде време, да се върна към недовършения албум, който чувствам толкова мой, въпреки че не съм го писала аз. По-мой отколкото тези парчета, които аз съм писала. Понякога другите могат да те видят по-добре отколкото ти самата. Въпрос на химия! Всеки дава максимума и се случва магия. Талантът се умножава. В последно време покрай exe, много оценявам екипната работа. Вече не мога да си представя какво е сам да правиш нещо. Когато участват много хора, които имат сходно мислене, се получава волтрон, ако са твърде разлчни и не споделят един вкус би било сложно, но участниците в проекта сме много близки по вкус и това ме прави много щастлива.

   Този проект е съвкупност от много идеи, които са направили тази песен и този албум. Мислиш ли, че това в момента променя и налага нова визия и стил на сцената в България? Тук има нещо различно, смяташ ли че това което правите ще промени цялостната картина?

Честно казано дори не съм се замисляла за това, аз го правя за удоволствие. Разбира се няма артист, който не иска да бъде оценен и чут. Не съм се замисляла какво ще стане, предпочитам да не го правя. По-скоро съм щастлива, че имахме смелостта наистина да извадим нещо автентично и различно, което нито за момент не е целяло да прилича на нещо друго, което се харесва. За да бъдеш артист трябва да правиш нещо различно. Правихме нещата с вдъхновение от момента в който бях в Берлин. Той е мой любим град, чувствам се по съвсем различен начин там, защото е смесица от стотици култури, интересни, освободени хора, никаква суета и предразсъдъци. Поне аз така го почувствах. Там летиш. Живях в музикално студио, което е много вдъхновяващо. Бях с Живко, с Рут и още няколко приятели, все музикално настроени хора, беше наистина уау. След това продължихме подготовката за промоцията тук с много добри музканти, които също много вярват в проекта и отделиха много време, за да репетираме и изпипаме всичко, както трябва. Това е доста сложна продукция за свирене на живо и ни отне много време, за да ‚‘‘звукне”. Така, че аз се насладих на целия процес и това е най-важното.

Занимваш се едновременно с две неща – правене на изкуство – музика и управлението на един доста добре развиващ се  клуб. Двете неща имат ли общо и едното помага ли на другото?

Да започнем оттам,че отделям повече време на клуба. Няма как, до голяма степен е оперативна работа, също и криейтив, управление на хора, което е трудно и трябва много отдаденост, контрол, внимание и постоянно даване на енергия. Заета съм постоянно с клуба, но това ми дава изкючително удовлетворение. Аз имам нужда от организаторска работа, за да канализирам част от енергията си някъде, извън изкуството. Дълго време се занимавах само с изкуство и двете ми начала започнаха да си пречат. Когато има прекалено много от логичното ми мислене в музиката, това просто я спира, а когато насочвам уменията си в нещо оперативно, нещата отиват там където трябва и се наслаждавам искрено на музиката. Мога да отделям много по-малко време за музика отколкото преди, но то е много по-съдържателно и истинско. Преди беше ‚‘‘Хайде сега, сядаме и правим това, защото така трябва‘‘ Може би моята формула не е такава, поне така го чувствам на този етап. Имам нужда и от двете. Дълго време бях в някаква дилема, че трябва да съм само певица или само нещо друго и неведнъж съм го казвала… Бях в щатите на бригада и видях, че толкова много хора се занимават с различни неща и това е супер готино, добри са в това, което правят. Вероятно в едното са по-добри. Не е фиксирано толкова амбициозно, но това носи страхотно очарование. Вдъхнових се от това и малко по малко и започнах да се занимавам с две неща едновременно.


 Produced and composed by:

Alex Habeck Music and lyrics: Yoana Padeshka Dass Ananda Additional Production: Andrew Parry (AGP)

 Mixed and Mastered by legs at Topless Studios

VIDEO PRODUCTION: Jivko Stanev Milen Dankov

* Facebook:
@toriaofficial

* Instagram:
@toriabonsai

* (YouTube / Spotify:
Toria Official