Диана Захариева -многопластовата живопис на един млад творец

Хвърчило,  Диана Захариева

Диана Захариева е от все по-малкото млади хора избрали да се занимават с изкуство, намиращи смисъл и необходимост да го превърнат в своя професия, потребност и призвание.

Родена е през 1983 година в град Видин. Завършва художествена гимназия в родния си град и още от ученичка участва в изложби и конкурси, от които печели награди. Творческият път на авторката продължава активно и през годините, в които е студентка по изобразително изкуство в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Във втори курс прави първата си самостоятелна изложба, на която представя пейзажи от родопското село Ковачевица. През 2006 година, в четвърти курс показва голяма самостоятелна изложба в университета, която се явява концептуална за нейното творчество. Академичното си образование по изобразително изкуство финализира като бакалавър, а след това и като магистър.

Натюрморт,  Диана Захариева

Професионалните интереси на Диана Захариева са различни, но в същото време и близки по своему, в основата им естествено стои изкуството. Решава да се отдаде на преподавателска работа и през 2007 година печели конкурс за редовен асистент по живопис в Югозападния университет. Това и дава възможност да сподели опита си с младите художници и да ги увлече по трудния и предизвикателен път на изкуството. Тя създава живописно творчество, но паралелно с това извършва и научна дейност. Понастоящем е главен асистент доктор в катедра „Изобразително изкуство“, след като защитава дисертация посветена на обучението по живопис в университета. Пише статии за изкуство, издала е монография, представяща експерименталните ѝ нововъведения при обучението на студентите по изобразително изкуство. Участвала е в над сто и двадесет художествени изложби. Член е на Съюза на българските художници и е носител на редица награди от национални и международни изложби. Някои от картините ѝ са в частни колекции в страната и чужбина. През юли тази година, авторката показа самостоятелна изложба живопис в голямата зала на градската художествена галерия в Благоевград, а най-новите си творби експонира през месец септември в Епископската базилика на град Сандански.

В творчеството ѝ откриваме интерес към различни жанрове – пейзажи, натюрморти, голи тела, абстрактни фигурални и нефигурални композиции, в които формата и цвета са в неразделно единство. Предпочита маслените бои върху различни основи, експериментира с разнообразни фактури и техники на полагане, с помощта на различни шпакли, тампони и четки. Живописта ѝ е многопластова, с деликатен колорит и сложни фактурни наслоявания.

Балкон,  Диана Захариева

Любимите теми, провокиращи творческото въображение на Диана Захариева са разработени в няколко серии. Темата за опазването на околната среда е значима, тя ни я представя в поредицата творби „Екопласт“. Серията ѝ от „Хвърчила“ се асоциира със спомените от детството, безгрижието и волността. Поглеждайки през нейните „Прозорци“ ще открием отражение на собственото ѝ светоусещане, чрез тях ни показва личната си представа за естетизирана действителност. Диана Захариева не се стреми към стриктно следване и достоверно претворяване на натурата, а смесва въображаемото и познатото от реалността и дава възможност на зрителя да изгради и доразвие неповторими асоциативни образи и представи за себе си, в контакта с изкуството ѝ.

Диана Захариева ни показва по убедителен начин, че преподавателската, научната и творческата дейност, макар и трудно, могат да се съчетават успешно, като се допълват и подпомагат взаимно.

Екопласт, 
Диана Захариева