Ако туитовете на Тръмп бяха можеха да говорят…

Може би нищо не обобщава изключителното импулсивно естество на управлението на Тръмп така, както неговият профил в Туитър. 

Артистът Дебора Нехмад събира 300 от най-спорните публикации на Тръмп (както преди, така и след избирането му) от платформата и ги трансформира в артистичен стил.

Като художник, който се фокусира върху политически и социални въпроси, не можах да пренебрегна Тръмп“, казва Нехмад за “Арт Нюз”.  “Туитовете бяха очевидна цел, защото те представляват нецензурираня Тръмп”, споделя още тя.

Индивидуалните “туитове” са подредени по хронологичен ред и групирани заедно във форма, която прилича на модел на миграция. По този начин тя представя разказ, който рисува картина на човека зад буйния език.

На друго място в галерията, Нехмад се справя с буйното надигане на насилието с оръжие в САЩ, особено сред младежите. Инсталацията се състои от 12 квадратни игли, всяка посветена на един месец от годината, следваща клането през 2012 г. в училище в Нютаун, Кънектикът. Това е период от време, когато видяхме 137 деца на възраст около 10 години, убити от оръжия. На всяка от точките на иглите има уникален QR код, който показва статистическите данни за тези смъртни случаи, които могат да се прочетат с приложението, изтеглено на смартфон.

Мислех, че поставянето на QR кода, е провокативен елемент, който добавя към моето послание още един контекст“, споделя Нехмед.

Дебора  вярва, че решаването на социални въпроси е нейната отговорност като художник. “Смятам, че разглеждането на социални и политически въпроси е морален императив“, казва тя.