Изложба ”Романтиците обичат концептуализма” в галерия „Дебют”

Художествената гимназия в София и галерия „Дебют”, представя бивши ученици на гимназията, които вече са известни художници

Галерия „Дебют” продължава представянето на бивши възпитаници на Художествената гимназия. Един от тях е Свилен Стефанов, днес професор по история на изкуството в Националната художествена академия. Той излага пред гимназистите своите теории за романтизма и концептуализма под формата на живопис.

Автор е  на първото цялостно изследване на концептуалното изкуство в България между 70-те и края на 90-те години в България и ръководител на Катедра „Изкуствознание” в Националната художествена галерия.

Проф. Свилен Стефанов

 „Романтизма е свързан с човешкото себеизразяване, което е емоционалното съществуване на човека, а концептуалното изкуство е свързано по-скоро с инженерното начало, с научното, с текста, с изучаване на езикови структури и по тази причина самите художници, които се занимават с концептуално изкуство са повече свързани с един така да се нарече наукообразен процес. Тъй като в предишни години, когато бях по-млад се интересувах и се занимавах с концептуално изкуство, с фотография, с работи,които са само с текст, с пърформанси, заедно с групата „XXL”, а по-късно насочих вниманието си и усилията си към правене на живопис, и така по някакъв начин двете неща се срещнаха и реших да ги кръстосам. Тук имам картини в които романтиците се сбогуват с концептуализма,но го правят много романтично, внимателно и с огромно съчувствие”, разказва Стефанов. Не искам да кажа, че живописта е нещо по-голямо, по-важно, а по-скоро една среща, тъй като съм се опитал да вкарам две или повече неща в едно и също място. Хем да е живопис, хем да има текст, наротив, да има разказ, някаква случка, макар и да е парадоксална, защото парадоксалното е водещото в тези работи, доколкото няма пряка логическа линия, която да бъде изведена в това което се вижда. В изложбата има закачка с фотографията, защото знаем колко е важна фотографията за съвременното изкуство и за съвременната живопис, защото не можем да си представим съвременната живопис без нейния втори образ, допълва разказа си художника.

Творба на художника

Дали тръгвайки от концептуалното изкуство и минавайки през живописта, няма да стигнете до романтизма, професор Стефанов отговаря: „Мисля, че в известен смисъл съм стигнал до него,защото в картините ми има заснежени върхове, има църкви, катедрали, някъде има една мрачна атмосфера, която е заета от романтизма. Опитал съм се да го направя с ирония, по някакъв начин да има двойнствена кодировка, да бъде в края на краищата един  живописен мой копцептуален проект”.

В заключение Свилен Стефанов изказа благодарността си към художествената гимназия, както и на галерия „Дебют” и че завръщането му в нея е било много важно „Да се видя със сегашните ученици, да видя реакциите им към част от моето творчество, е нещо  съществено за мен. Гимназията продължава да е много важна, защото тук са бъдещите художници”, каза в заключение Свилен Стефанов.

Източник : БНТ