Джаксън Полък: Лицето на абстрактния експресионизъм

Човек се движи с креативността си. Колкото и да е хаотична, и объркана, тя е романтичен хаос. Този човек обожава своите платна. Неговото име е Джаксън Полък. 

Неговите картини представляват върха на абстрактния експресионизъм, а той е лицето на това направление. Платната му служат за пример, каква страст към рисуването и какво качество може да създаде човек, изпаднал в душевен дисбаланс.

През 1942г, негова стенография е изложена в Пролетния салон за млади артисти. Когато художникът Мондриан я вижда, казва: “най-интересната творба, която до сега съм виждал в Америка”. Точно тогава, Полък получил договор и финансиране, което му позволило да напусне работата си в музей и да се отдаде на артистизма си.

Jackson Pollock, Stenographic Figure, 1942 © Jackson Pollock. MoMA.

Поръчката била дадена от Пеги Гугенхайм. Полък трябвало да сътвори огромна творба за къщата й. Произведението се казва “Мурал” и е импровизационна творба, която с абсолютна сила демонстрира вулканичния талант на Полък.

През ноември 1943 година той прави първата си самостоятелна изложба, също осигурена от Пеги Гугенхайм.

През 1948, започва най-популярната си серия от картини, създадени чрез разпръскване на боя. Тази техника на абстрактния експресионизъм се асоциира именно с него, като творбите стават хаотични, но не и случайни. За целта, Полък пробивал дупки в кутиите боя, която директно изпадала върху платното.

Jackson Pollock, Mural, 1943. © Jackson Pollock. University of Iowa Museum of Art, Iowa City, IA, US.
Jackson Pollock, The She Wolf, 1943. © Jackson Pollock, MoMA.

За картините му не са използвани четки. Той преценил, че картина, направена на статив в спокойствие, с търпение, вече не отговаряла на неговия художествен идеал. Той посветил цялото си тяло в действие, като дори ставал част от картината, вървейки върху нея.

Поради тези причини, не минало много време преди Полък да стане лицето на абстрактния експресионизъм. Това се случило и с помощта на страхотните снимки на Ханс Намут.

През 1950 година, произвел 50 картини! За жалост, обаче, личният му живот бил разбит.

Артистът имал проблеми с депресия и злоупотреба с алкохол. Въпреки дългите пъти, в които издържал да е трезвен, той винаги се връщал към алкохолизма. Това прекратило и живота му, катастрофирайки с автомобил в пияно състояние. Джаксън Полък бил едва на 44 години.

Jackson Pollock, Lavender Mist, 1950. © Jackson Pollock, National Gallery of Art.

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов