Големият Васил Стоилов – Между изкуството и риболова

Картина: Васил Стоилов, Колекция: Ангел Симеонов, част от колекцията в хотел Анел

 

 

Има един творец, който свързва изкуството и риболова. Името му е Васил Стоилов. От малък той обича рибите и след това, покрай братята си, се запалва по риболова. А как се запалва по създаването на изкуство? Ето как: докато по-големият му брат Петър учи в Духовната семинария в Киев, той изпраща на малкия Васил картички, илюстрирани с красиви картини от руски художници. Васил започва да копира тези творители и така се запалва по идеята да стане художник. Първата нарисувана от него картина е портрет на съседката Цвета, която през това време плете вълнени чорапи. Тогава той е на 5 години. Профилът на Данте му се отдава още от ранна възраст.

Сериозни първи стъпки

Началото му като сериозен художник се поставя още във втори клас. Тогава той започва да рисува свои собствени картини, без да копира стила на други художници. Определян е като по- напреднал от връстниците си.

 

Човекът Васил Стоилов

Той е роден в с. Герман през 1965 година. Внук е на свещеника Андон Петров и син на Стоил Василов. Андон Петров, освен свещеник е бил и буден гражданин. В къщата му гостува и самият Васил Иванов Кунчев-Левски. Младият художник има издължено лице, орлов нос и излъчване за благост. Когато се втренчва в нещо, за да го превърне в изкуство, в очите му проблясват синьо-зелени искри.

 

Не зная дали баща ми умееше да живее според установените норми. Но той рисуваше така, както би трябвало да се живее – с фантазия, релизъм и морал.

Явора Стоилова

 

 

 

Явора Стоилова

Оперната певица Явора има родствена връзка с колоса на българската поезия Пейо Яворов (племенница). Нейната баба Екатерина е сестра на бележития поет. Явора и нейният първи съпруг Атанас Куртев  имат дъщеря на име Василия, която има злочестата съдба да се разболее от анорексия. Оперната певица има няколко книги, посветени на живота на нейната единствена дъщеря и борбата ú с болестта.

 

 

Василия Стоилова 

По известна и с името на една от изложбите си “Момичето, което нарисува анорексията”. 15 години това красиво момиче се бори с коварната болест анорексия. Всички други заболели от нея издържат по 7-8 години. Но тя се бори, благодарение на изкуството, което сътворява. Тази болест е циклична и когато е била добре е рисувала и напълно е забравяла за анорексията. Преди да се хвърли (или падне) от прозореца на собствения си дом тя е тежала 25 килограма. Според майка ú в Яворовия род е заложено самоубийството.

Рисувала е портрети на доста известни български личности като Пейо Яворов, папа Йоан Павел II, сумиста Котоошу, Димитър Бербатов, Ивана, турският актьор Каванч Татлъту и др.