Бранимир Каранович и изложбата ”Too much photography”

На 17.09.2019 г. в ”ONE Gallery”се откри изложба с фотографии на Бранимир Каранович.

В експозицията са включени работи, които представляват вид документ за времето си, любопитно поднесени с голяма доза хумор, ирония и социална критика. Една от най-ярките фотографии представлява пластмасов манекен- булка, която е затворена в трапецовидна витрина, но приближавайки се човек установява, че липсват ръцете на куклата, която иначе е в модерна за времето си булчинска рокля, готова да бъде продадена. В конкретната фотография има силно подчертан черен хумор, който може да се тълкува като вид социален коментар илюстриращ времето си – а именно липса на естетика, но желание за печалба.

one-gallery-sofia-karanovich

Форматите на изображенията не са твърде големи и са нарочно избрани във формат, който да бъде ясно поднесен към публиката и в същото време възможен да влезе в домовете на хората. Стари карти на вече несъществуващи географски ширини са представени в една много приятна художествена форма, която въздейства не само като документ, но и като красиво художетсвено произведение.

one-gallery-sofia

Бранимир Каранович е роден в Белград, 1950 година. Завършил е Белградския факултет за приложни изкуства през 1974 г. и получава магистърска степен във Факултета за изящни изкуства в Белград, катедра ”Графика”, през 1976 г. От 2016 г. работи като почетен професор в Университета за изкуства, Белград. Работи в областта на графиката и фотографията.

Изложбата може д абъде видяна до: 29.09.2019 г.

София, улица “Иван Вазов” 14, (ъгъла на улица “6-ти септември”)