Испания трябва да наложи пряко управление над Каталония, като рискува насилствени сблъсъци и сътресения на пазара

Reuters/Susana Vera

 

Конституционната криза на Испания навлезе в опасна нова фаза, като Каталуня е изправена пред нови вълнения, тъй като централното правителство в Мадрид обещава да наложи пряко управление над автономния регион.
Следвайки спорния и конституционно незаконния референдум за независимост от 1 октомври, лидерът на Каталония Карлис Пуйджмънт изнесе миналата седмица дълги, объркващи речи, в които обеща да “преустанови действието на декларацията за независимост”, след като 90% от гласоподавателите избраха независимост от Испания.

На 16 октомври Пуйджъмон се противопостави на крайния срок на испанския министър-председател Мариано Райой да изясни дали регионът определи окончателно независимостта си или не.
Раджой даде на Пуиддемон до 19 октомври в 10 часа местно време отново да каже дали Каталония официално е обявила независимост. Пуйджмънт изпрати писмо, в което заяви, че иска разговори лице в лице за бъдещето на Каталония, като отново избягва изрична декларация. В отговор на това централното правителство на Испания призова в събота кабинет за спешни случаи да “одобри мерки, които да бъдат поставени пред сената, за да защитят общия интерес на испанците – включително гражданите на Каталония – и да възстановят конституционния ред в автономната общност”.

Член 155 от испанската конституция от 1978 г. позволява на централното правителство в Мадрид да наложи пряко управление върху самоуправляващите се региони на Испания в случай на криза. Тази така наречена “ядрена опция” никога не е била използвана преди. Междувременно испанските акции и еврото паднаха.
Изтичането и последствията от референдума за независимост в Каталуния бяха белязани от големи демонстрации и спорадично насилие. По време на референдума централното правителство разгърна войници, за да изтегли избирателите от избирателните секции;  докладвани са над 300 наранявания. Възможността Мадрид да поеме контрола над каталунската полиция, нейните регионални финанси или да призове за нови регионални избори може да предизвика още напрежение.

 

Quartz