Настоящата система за убежище в ЕС е неспособна да поеме миграционната вълна от 2015 година насам

Снимка: express.co.uk

 

Настоящата система за даване на убежище в ЕС, известна като системата от Дъблин, се оказа неспособна да поеме миграционната вълна от 2015 г., когато повече от един милион души дойдоха в Европа, бягайки от войни и преследване, и подадоха искания за международна закрила от държави-членки.

Комисията по граждански свободи гласува на 19 октомври 2017 г. по предложения за реформиране на системата. Авторката на доклада Сесилия Викстрьом (АЛДЕ, Швеция) поставя ударението върху три основни елемента:

Всички страни трябва да споделят отговорността за търсещите убежище
Държавите с външни граници, които са мястото на пристигане в Европа на повечето бежанци, трябва да поемат отговорност за регистрирането на всички пристигащи хора и за защитата на външните граници на ЕС.
Хората, които имат нужда от международна закрила, трябва да я получават много по-експедитивно, отколкото това става днес, а тези, които нямат основания да получат убежище, трябва да бъдат връщани по бърз и уважаващ достойнството им начин

Трябва да имаме въведена система, която работи независимо от това дали има голям или по-малък наплив от хора, за да не се налага повече да приемаме извънредни мерки“, заяви г-жа Викстрьом.

 

europarl.europa.eu