Цецка Цачева: Не всяка корупция е престъпление

“Не всяко нарушение е престъпление”. Това каза  министърът на правосъдието Цецка Цачева по  време на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Социалистите и държавният глава държат това звено да има разследващи функции, а ГЕРБ са против. Цецка Цачева обаче е категорична, че шефът на новия антикорупционен орган трябва да се избира от депутатите.

„Този орган трябва да събира разпиляната в различни служби и звена информация и да я анализира. Необходима е единна информационна система, защото чрез нея по-лесно ще се разкриват престъпления”, заяви правосъдния министър.

“Юристите и хората, които се занимаваме с точните съдържания на определени понятия, знаем какво е корупция и какво е корупционно престъпление – има разлика. Корупцията има различни форми на проява, някои от тях излизат извън рамките на престъпното действие. Не всяко нарушение е престъпление”, обясни още Цачева. Водещият обаче така и не разбра разликата между корупция и корупционо престъпление и как може да има „корупция“, която да не е престъпление.

“Искам да разбера има ли корумпирани политици, но това няма как да науча, ако питам прокуратурата с писмо”, отговори тя на въпрос от водещия иска ли да научи кои хора от властта са взимали пари от фалиралата КТБ. Правосъдният министър обяви, че това може да стане само, ако има влязла в сила присъда.

Тя изтъкна след фалита на КТБ се правят много стъпки, включително промяна в законодателството, за да се предотвратят подобни казуси вбъдеще, но не конкретизира какви точно.