Как да транспортираме картина?

Случвало ли ви се е да транспортирате картина? Чудили ли сте се как да опаковате творбата така, че да не се повреди при транспорта? Знаете ли кои са задължителните условия и какви документи са необходими, за да нямате проблеми с изпращането на картина по куриер? Отговорите на тези въпроси и как да транспортираме картина ще разгледам с тази статия…

https://youtu.be/LPnsWnKkLH4

Преди да транспортирате или изпратите картина по куриер трябва да я опаковате много внимателно. Преди това обаче трябва да сте сигурни, че творбата е изсъхнала много добре. Ако е маслена техника и има участък от картината, който е по-дебел и не е напълно изсъхнал може опаковката да залепне за него и да се наруши структурата на живописния слой.

След като сте се убедили, че картината е изсъхнала е време да я опаковате подходящо. Най-често се поврежда рамката на картината, защото лесно се удря. Затова е добре тя да бъде защитена. Аз използвам прозрачно фолио, с което предпазвам рамката и после обвивам ръба й с хартиено тиксо за допълнителна защита. Накрая вземам фолио за опаковане с балончета (наричат го още аеропласт, аерофолио, бабъл фолио). Опаковам цялата картина с него като го захващам с тиксо, но от това което ползват куриерските фирми, защото хартиеното лесно се разлепя. Продава се по книжарниците и железариите.


Документи за картината


Ако картината се изпраща по куриер някъде в страната не са необходими документи от ваша страна, за да бъде придвижена. Ако обаче картината ще се изпраща в чужбина, задължително направете един сертификат за произход. Колкото повече документи (фактура, касова бележка, сертификат и т.н.) съпътстват картината, толкова по-добре. Какво представлява сертификата, как се изработва и какво трябва да имате предвид, когато изнасяте картина зад граница съм разгледал в следните статии:

Изработване на документ за картина?
Какво представлява авторското право на картина?
Как да изнесем картина зад граница?

Как да транспортираме картина


Ако ще превозвате картината с личен транспорт е достатъчно да защитите само външната рамка. Картината е добре да се поставя вертикално и да не се опират други предмети в нея (особено в платното). Ако транспортирате няколко картини може да ги захванете заедно, като пак е добре да се опаковат външните рамки преди това. Трябва да се мисли постоянно как да не се наранят рамките или платното. Ако картините са без рамка е хубаво да се опаковат първо всяка отделно. Имат значение вида на рамката и размера на картините. Ако картините са със стъкло трябва и това да се има предвид, защото ще тежат повече и може да се счупят по-лесно.

Ако ще изпращате картината по куриер, задължително трябва да е опакована с бабъл фолио и да се посочи, че пратката е чуплива и да не се поставя нищо върху нея. Обикновено като кажете, че е картина служителите на куриерската служба си знаят работата. Към днешна дата за повече от 300 изпратени картина досега съм нямал проблеми.

Дамян Петров