КОЛКО НАД 90% СА ДЕБИЛИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА ?

Народът е казал „дай му на човек власт и пари, за да му видиш акъла”. Според тази максима обикновеният (да не кажа прост) човек се пита колко над 90 % от политиците в парламента, правителството, в региони, общини и паланки са дебили. Дебилност означава буквално слабост на ума, мисленето не достига до логични абстракции и понятия, то е предимно образно, независимо че с усилия може да бъде натрупан известен обем от знания. Без да е запознат с тази дефиниция, на бай Иван от село Зверино (и което и да е населено място) му е ясно, че болшинството властващи (независимо от знанията си) мислят в образи като магистрали, пречиствателни станции, спортни и други палати, селски стадиони и прочее проекти за стотици хиляди, милиони лева и евро. Едри пачки, едри комисиони! В трите власти е пълно с амбициозни мъже и жени, повечето от които заради пустото му образно мислене забравят , че са избрани да работят за… народа. И за близо 30 години реформи в стил „геноцид срещу собствения си народ” политиците ни доведоха до демографска катастрофа. Нещата са трагични, умопомрачаващо е, че властниците стоварват причините за тази съдба на самия Суверен. Тези,  които унищожиха селското стопанство, промишлеността, здравеопазването и образованието, обвиняват народа, че бил глупав. Повече от жалко е, че в известен смисъл проф. Иво Христов се свлече до равнището на Бойко Борисов с неговия матриял. Ако „онези 80 процента” може за един интелектуалец да минат за ненужна екстравагантност, то за ляв политик това е непростима глупост.

Разбира се, че в псевдоелита на сегашните четири власти сред множеството калинки-малинки има доста стойностни и образовани хора, но повечето от тях се одебилиха (оглупяха) заради инстинкта за оцеляване и обогатяване на всяка цена. Тези нагаждачи, когато са в опозиция, обвиняват народа, че бил робски, не се бунтувал, а като дойдат на власт, разсъждават само в различните му „проекти”. Казват, че сегашното правителство е върхът на интелектуалната недостатъчност, в парламента нещата не са много по-различни. Гербаджиите се надпреварват в преклонението си към Лидера, то докара глупостта на Главчев да изгони Нинова от парламента. Татяна Дончева дава унищожителна, но точна оценка за капацитета на управляващите: „Караянчева е абсолютно боса, Цецка Цачева ще ни се вижда като Айнщайн…” Впрочем нямаше да има никаква оставка на председателя на Народното събрание, ако не беше председателството на ЕС, щеше да има някакъв фарс, подобен на случая с Делян Добрев, шефът на „дриймтима” от Хасково. Основните стълбове по регионите трябва да се пазят, важното е порциите „гювеч” да се разпределят както е уговорено. Главният Разпределител на благата в републиката е не само играч феърплей, но умее и да разпределя роли и задачи на подопечните му крепостни – били те гербери, реформатори, патриоти или отбрани „аптекари”.

Извън всякакви емоции и усмивки под мустак, Борисов е единственият политик , който сам извоюва позициите си на човек-партия, кмет на столицата и три пъти министър-председател. В политическото ни тресавище трябва да имаш голям талант да оцеляваш на тези позиции, след като нито партията ти, нито политиката ти е по стандартите на така наричаните европейски ценности. Този факт само потвърждава изключителната дебилност на десни, леви, патриоти и осталная сволоч пребивавали и пребиваващи във властта. В крайна сметка безпардонността на следдесетоноемврийския ни клептократичен елит поднесе на тепсия властта на бат Бойко: „десни” и „леви” бързо се износиха, още по-бързо измамникът цар. И тогава четвъртата власт възлюби и наложи на политическия небосклон звездата на бившия силовак и бодигард, впоследствие бивш главен секретар на МВР. Ако се измерват степените на дебилност, то първенци са десните, стигнали до олигофрения, като го легализираха като десен в Европа… После той с лекота ги разби, като умело използваше лакомията им за власт и пари. Докато Иван Костов се оттегли в някаква лаборатория, наследникът му Радан Кънев дотам изкукурига, та се обърна от телеекрана към министър-председателя с „Абе, Бай хуй” – наистина тежко е на течение, хем си във властта, хем не си. Като не си в далаверата, „ветър те вее на бела кобила”, както казва народът. Горките оглупели десни се разпарчетосаха, сега пак правят обединение , привиждат им се бъдещи общи… проекти. Впрочем не по-малко интересно е спонтанното оглупяване (одебилване) на „патриотите”, които как ли не ругаеха Бойко. Волен Сидеров (обичащ лукса и богати приятели) с първото си влизане в НС залюби и застана зад Борисов, сега същото стори друг негов критик – Симеонов. А Каракачанов вече раздава шамари, но това не е никаква изненада, той е готов на всякаква коалиция за негово и на род..ата добро. Ще крепят така властта 4 години, както се казва – ден година храни, после я в парламента, я извън него.

Както и да е, в момента Борисов се притеснява от БСП – затова ГЕРБ се зарекоха, че няма да влизат никога в коалиция със столетницата. От друга страна, на Главния Разпределител му е ясно, че отмина времето, когато магаре да предложи за някакъв пост, ще го изберат (спомняте си смисъла, който вложи Б.Б. за избирането на Плевнелиев за президент). След грешката с приютяването на хулители като Тодоров, Биков и Марков, Борисов се нуждаеше от конгрес, който още веднъж затвърди позицията му на единствен и незаменим ВОЖД. ГЕРБ стяга редиците срещу кресливата опозиция БСП. Столетницата обаче продължава да е във фаза констатации, явно страхувайки се да разплете корупционния възел, в който са впрегнати играчи от трите власти. По този начин на „действие” ръководството на „социалистите” е зациклило в коловоза на параграф 22 и не може да мръдне. Там за тези опортюнисти е лесно да се живурка – в парламента или в някой благодатен офис, имайки благословията поне на едно атлантическо посолство, пък ако стигнат до Солунската митница, още по-добре…

Колкото до опростачения и изнурен народ, той ще продължава да бъде пасивен наблюдател, докато се появи някой или някоя партия с политическата воля и смелост да защитава интересите му. Смелост не само да се изрече диагнозата, а да се очертае терапията и се разпертушини амбициозната крадлива посредственост, окупирала институциите на държавата…

Захари НИКОЛОВ