Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София на 17 септември 2023

В деня на София Столична община и Софийската филхармония ви канят на концерт с участието на забележителната цигуларка Мидори, темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и стилното сопрано Елена Механджийска под палката на едно от горещите имена на българския диригентски подиум Вилиана Вълчева.
Програмата на вечерта включва “Fantasy Homage to Schubert” на номинираната за Грами българска композиторка Добринка Табакова, Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър от легендата Ленард Бърнстейн и горещата Танго меса от Мартин Палмери с участието на Националния филхармоничен хор.

 

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

————-

Техниката ѝ е съвършена, а за майсторството и оригиналността на интерпретациите ѝ няма какво повече да се желае. Музикалността на артистката е толкова безупречна, че дори и найизвестните произведения звучат в нейното изпълнение със свежестта и очарованието на нови” – това е само един цитат от суперлативите на критиците, с които анализират изкуството на знаменитата американско-японска цигуларка Мидори.

Родена в Осака (Япония) през 1971 г., започва да свири на цигулка едва на две години, обучавана от своята майка. 7-годишна за първи път дебютира пред публика. На 11 я открива за голямата сцена диригентът Зубин Мета, който я кани да участва в Новогодишната гала на Ню Йоркската филхармония. В същата година 1982 г. се премества да живее в Ню Йорк, където учи в престижната Джулиърд скул при легендарната педагожка Дороти Дилей.

Репертоарът на великолепната цигуларка включва произведения от Й.С.Бах, В.А.Моцарт, Менделсон, Паганини, Дворжак, Сибелиус, Дебюси, Пуленк, Шостакович, Прокофиев, Барток и др., както и на съвременни автори като Витолд Лютославски, Дьорд Куртаг, Исан Юн, Магнус Линдберг, Петер Йотвьош, на жени-композиторки. Прави турнета с камерни рецитали изцяло с нова музика.
Цигуларката концертира по целия свят с най-добрите оркестри и големи диригенти като Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, Сейджи Озава, Кристоф Ешенбах, Марис Янсонс, Даниел Хардинг, Пааво Ярви и др. Всяка среща с изкуството на Мидори – на сцената или чрез многобройните записи носи неповторимо преживяване. Тя свири на цигулка „Гуарниери дел Джезу, екс Хуберман” от 1734 г., предоставена ѝ от фондацията „Хайяшибара”.
——

 

 

 

Основите на музикалното обучение на Вероника Тодорова полага Мариета Жекова в троянската музикална школа. По-късно акордеонистката продължава музикалното си обучението в Дийц-Германия. От 2005 до 2007 г. е стундентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджиери-Италия, след което завършва и инструментална педагогика в музикалната Академия в Дармщад-Германия. По време на 29 годишния си музикален път, Вероника излиза на сцената на едни от най-престижните международни и световни музикални сцени в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Три пъти носител на първо място от Акордеонен конкурс в Пловдив, първо място от „Citta di Lanciano“ – Италия, „Primus Ikaalinen“ – Финландия, „Deutsche Meisterin 2006“ – Германия и много други.
—–
Елена Механджийска завършва класическо пеене в Югозападния Университет, след което продължава обучението си при проф. Мила Дюлгерова. Взема участие в два поредни майсторски класа, както и в заключителните концерти на именитата българска оперна певица, камерзингерин и професор във Виенската консерватория Елена Филипова. Спецализира оперно пеене във Виена при проф. Теодоре Кореси. Изнася концерти в Пигмалион Театър (Виена). Учи интерпретация при Маестро Михаил Ангелов и работи с един от най-големите музикални експерти Рихард Тримборн.

Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от „Валкюра” на Вагнер и с тази роля участва в гастрола на трупата в Болшой театър. Участва в гала оперни концерти на Софийска и Русенска опера. Изявава се като солист на Софийската филхармония в кантатно-ораториалния, симфоничния, камерния жанр, както и в мюзикълни заглавия.

Елена Механджийска е част от вокалната формация BELLA VOCE, с която изнасят камерни концерт-спектакли на сцената на Софийска филхармония.Осъществява записи за БНР. Участва във Фестивала Pianissimo с пианистката доц. Маргарита Илиева. Концертира с един от най-изявените български пианисти като проф. Ростислав Йовчев. Сцената я среща и с младия изявен турски пианист Доач Бездюз.
——

Вилиана Вълчева е родена в гр.Варна. Завършва средното си образование в Училище по Изкуствата в родния си град със специалност пиано след което веднага е приета да учи в Hochschule der Künste в столицата на Швейцария- Берн, както и по-късно камерна музика и оперно корепетиране в Нюшател. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихска опера- Проф.Ралф Вайкерт, където през 2010 г. завършва Магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране с отличие.

Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез . Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес(Испания), както е и активен диригент в Берлинския форум” Das Kritische Orchester “, сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които, Берлинска Филхармония, Мюнхеска Филхармония, Bayerische Rundfunk Оркестър, Dresden Staatskapelle.

През 2013 г. започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана три творчески сезона. Същата година, получава и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи.

2014 година, Вилиана Вълчева е забелязана от Маестро Борислав Иванов и е поканена за щатен диригент в родния си град Варна, където има възможност да направи много нови постановки, измежду които сложните заглавия като Андре Шение от У.Джордано, Адриана Лекуврьор от Франческо Чилеа, Норма от Белини, Лучия ди Ламермур от Доницети, Дон Жуан от Моцарт както и много други.

През годините от 2008 до 2014 получава реномираните стипендии на Zeno- Karl Schindler( Женева) за средновековна немска музика както и стипендията Richard Wagner- Stiftung- Bayreuth, за изучаване творчеството на Рихард Вагнер в Байройт и Венеция.

През януари 2018 година дебютира на сцената на театър Франческо Чилеа в Reggio Calabria с прословутия реквием на Джузепе Верди, а по-късно същата година поставя операта Норма на Белини с огромен успех. Дирижира успешно в Операта в Пловдив, Биел/Солотурн( Швейцария), както е и част от състава “Кнобелсдорф”- ансамбъл при Щаатскапеле Берлин. От 2021 година е щатен диригент и на сцената на Държавна Опера – Русе, а през януари 2022 година по покана от дирекцията, Вилиана Вълчева дебютира и със Софийската филхармония.
През юли месец 2022, по покана от именития аржентински тенор и диригент Хосе Кура, тя взима участие на първото издание на фестивала “Палешак” в гр. Оребич, Хърватия.
През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева ще дирижира българската премиера на мюзикъла “Семейство Адамс” в рамките на фестива “Opera open” в гр. Пловдив, участва и в летния фестивал “Symfonia Umenia” в гр. Братислава, където ще сподели сцената с ансамбъла на Щаатскапеле Берлин.