Днес отбелязваме световния ден на детето. Децата говорят за техния живот в училище

Национална мрежа за децата и младежка мрежа „Мегафон“ организират за пета поредна година форумът Voice It, който дава възможност на децата за участие и изразяване на мнение

Имаме удоволствието да ви поканим на събитие организирано за децата и с участието на децата, което е единственото по рода си. Това е младежкият форум Voice it: Мнение от значение, който се организира за пета поредна година от Национална мрежа за децата съвместно с младежка мрежа „Мегафон“ и в партньорство с УНИЦЕФ България.

Форумът Voice It събира деца и млади хора от цялата страна, за да им даде възможност да изразят своето мнение по важните въпроси, които ги касаят и да участват в решаването на проблемите. Форумът се организира всяка година на 20 ноември – Световният ден на детето. Тази година отбелязваме и 30-годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето на ООН, която е международният документ, според който всички деца трябва да имат най-добрите възможности за живот и развитие. Това е най-широко приетият и ратифициран от най-много държави по света международен акт.

Заповядайте на 20 ноември, сряда, от 14.00 часа в Зала 7 на НДК

Темата на събитието бе избрана от самите деца, част от младежка мрежа „Мегафон“. Тази година те предложиха събитието и основната дискусия в него да бъдат на тема „Моят живот в училище“.

На сцената ще бъдат поканени деца и няколко известни личности, които заедно да обсъдят проблемите и техните решения. Възрастните, които са готови да отговорят на въпросите на децата и да чуят тяхното мнение са Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образованието и науката и и певицата Ния Петрова, победител в шоуто „Гласът на България“. Младежите, които ще застанат редом до тях и ще участват в дискусията са Анелия на 16 г. и Ивайла на 14 г. от Варна, и Митко на 16 г. от Горна Оряховица. Водещи на събитието са също деца – Руми на 17 г. от Горна Оряховица и Данчо на 15 г. от Перник.

Дискусията ще обхване следните теми:

  • Каква е цената на образованието – достъп до образование, достъп до учебници и учебни пособия; частните уроци; могат ли всички деца да ходят на училище?
  • Какво учим и какво научаваме – интересно ли ни е в училище? Интерактивно образование; дава ли ни училището нужните знания; какво е нивото на функционалната грамотност на учениците в България;  как училището допринася за това да сме готови за живота след това?
  • Училището като общност – взаимоотношенията ни в училище. Насилие и дискриминация и какво можем да направим, за да живеем по-добре заедно в училище.

Водеща на дискусията ще бъде Александра Кръстева от bTV. Специални гости ще бъдат и Георги Апостолов, председател на Управителния съвет на Национална мрежа за децата и д-р Джейн Муита, представител за България на УНИЦЕФ.

След дискусията всички участници ще се включат в Базар на каузите и идеите, в който ще имат възможност да обиколят щандовете на различни инициативи и организации, работещи за по-добро училище и образование. Сред тях са УНИЦЕФ България, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – гр. София, Институт по социални дейности и практики (ИСДП), SOS Детски селища България, Сдружение „Младежка толерантност“ – гр. Горна Оряховица, Български център за безопаен интернет, Фондация „Асоциация Анимус“, Училищно настоятелство при ОУ „Христо Ботев“ – с. Търнава, Фондация „Международна награда на херцога на Единбург“ – България, Фондация „П.У.Л.С.“ – гр. Перник, Асоциация „Родители“, Проект „Живот на килограм“, Фондация „Благотворител“, Организация на българските скаути, Приключението „От мен зависи“, Сдружение „СЪбитието Северозапад“ и Знам.бе. С щандове ще присъстват и Национална мрежа за децата и Младежка програма „Мегафон“.

 В деня на детето и юбилея от подписването на Конвенцията за правата на детето, нека чуем гласа на децата!

Източник: Т. Петрова

Т.Петрова –