Национални награди 2020. Победителят за България вече е ясен

Атанас Чулев е българският носител на Националната награда на Световните награди за фотография на Sony 2020 

Преди броени дни Sony World Photography Awards обяви победителите в националните награди за всяка от участващите държави. Българският носител се казва Атанас Чулев.

Световната фотографска организация и Sony България с радост обявяват Атанас Чулев като българския носител на Националната награда на Световните награди за фотография на Sony 2020.

Той беше избран от независимо жури за снимката си „Sunset“, с която се състезава в категория „Natural World“ в свободния конкурс. Изображението е направено в един от изкопаните тунели и галерии по време на Първата световна война, които могат да се видят по туристическата пътека Via Ferrata De Luca-Innerkofler в Италия.

Националните награди са съвместна инициатива на Световната фотографска организация и Sony, която цели да подпомогне местните фотографски общества в 63 страни по целия свят. От всяка държава се награждава един фотограф и неговата снимка. На съответния човек се дава възможността да представи творчеството си на аудитория от цял свят на прочутата изложба на Световните награди за фотография на Sony 2020 в Somerset House, Лондон, от 17-ти април до 4-ти май.

Атанас Чулев беше избран от независимо жури за снимката си „Sunset“, с която се състезава в категория „Natural World“ в свободния конкурс. Изображението е направено в един от изкопаните тунели и галерии по време на Първата световна война, които могат да се видят по туристическата пътека Via Ferrata De Luca-Innerkofler в Италия.

Тази година в състезанието за Световните награди за фотография на Sony 2020 се включват над 345 000 изображения и над 190 000 в свободния конкурс (от него се избират победителите на национално ниво) – най-големият брой до този момент.

ЗА SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Организирани от Световната организация по фотография, международно признатите Sony World Photography Awards са едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. За 13 години наградите, участието в които е безплатно, са глобален глас на фотографията и предоставят детайлен поглед към съвременната фотография днес. Както за вече установени, така и за тепърва изгряващи артисти Наградите предлагат видимост на творбите им на световно ниво. Наградите също така отличават най-влиятелните глобални артисти, които работят в сферата, с приза за „Цялостен принос към фотографията“. Сред хората, получили отличието са Мартин Пар, Уилям Егълстън и Надав Кандер. Наградите представят творбите на победителите и тези на предварително селектираните фотографи на престижната годишна изложба в Somerset House в Лондон. За билети посетете –worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

РАЗДЕЛИ И КАТЕГОРИИ В КОНКУРСА SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Световните награди по фотография на Sony 2020 включват следните категории:

  • Професионалисти – журира се анонимно творба на даден автор. Категориите са 10, включително най-новата такава – „Околна среда“
  • Отворен конкурс – журира се анонимно по една снимка на автор. 10 налични категории.
  • Младежи – за фотографи на възраст между 12 и 19г., журира се по една снимка на автор, отговаряща на съответната тема за месеца
  • Студенти – за студенти по фотография, журира се набор от творби на даден автор по темата ,,Невидими линии.“ Финалистите трябва да участват и със серия от фотографии по зададена втора тема.
  • Национални награди – за местни фотографски таланти от над 50 държави, оценени на базата на една фотография.

За Световната организация по фотография

Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията и да отличи най-добрите творби и фотографи по целия свят. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите, така и с водещи в индустрията партньори по света. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – най-големия глобален фотографски конкурс, и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

ЗА SONY CORPORATION

Sony Corporation е иновативна компания с богата история в технологиите, предоставяща незабравимо потребителско изживяване. От игри и мрежови услуги до музика, филми, електроника, полупроводници и финансови услуги – основната цел на Sony е да направи света по-вълнуващ чрез силата на творчеството и технологиите.

Повече информация може да откриете на www.sony.bg и глобалната страница http://www.sony.net

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

е собствено подразделение на Sony Corporation, което отговаря за целия бизнес, свързан с продуктите и услугите за заснемане – от потребителски фотоапарати и камери, през решения за излъчване на визуално съдържание и професионални продукти за заснемане, до медицинския бизнес.

Информация за посетителите

Име: Sony World Photography Awards 2020

Локация: Somerset House, London, WC2R 1LA

Дати: April 17 – May 4, 2020

Работно време: Понеделник – петък, 10-21 ч. / Събота – неделя, 10-20 ч.

Билете: В продажба от 5-ти март, 2020 (£9-14). Повече информация на worldphoto.org/exhibition

 

Цветиана Захариева-Account Manager