Учебникарска война за историята на социализма

Трябва да има категорична оценка на този период, смята зам.-министърът на образованието Петър Николов

Историци и учители алармираха, че тоталитарният режим е представен некоректно и са пропуснати важни моменти от този период. Именно заради това просветното министерство спря отпечатването на помагалата.

„Усилието на министерството, на министър Вълчев и на неговия екип през последните години, е не просто периодът на комунизма да влезе в учебниците, а да се постави акцент върху престъпленията на режима”, коментира зам.-министърът на образованието Петър Николов.

Според него в България често смесваме политическите дебати с безспорните факти. „Трябва да има категорична оценка на този период. Той не може да бъде разказан неутрално”, категоричен бе Николов. „ Усилията на МОН, екипа на министър Вълчев са не просто периода на комунизма да влезе в учебниците по история, а да се постави ясен акцент върху престъпленията на режима. Много по-важното е, че в България има пълен политически и обществен консенсус за това. 90% от скандалите с учебниците, които се случватq са в предмета „История“. Дефинитивно, тя е идеологическа дисциплина. Личното ми мнение е, че трябва да има дебат в България, затова как се преподава историята, защото ние нямаме все още академичен консенсус затова какво преподаваме на учениците. В учебниците има конкретни пропуски. Министър Вълчев, имаше среща с издателствата на учебника още преди да стане публичния дебат – и бяха представени бележки от Министерството и издателствата поеха ангажимент да се съобразят с тях” и допълни: “Един от проблемите на системата по която се работи в момента е, че отделните екипи не смятат за нужно да съберат хора с различна политическа визия, представители на различните течения в българската наука, за да постигнат някаква консенсусна гледна точка”.

Противоречия с новите учебници по история за 10-и клас

Днешните десетокласници са родени 14 години след края на режима. Пробойните в знанията за този период трябва да бъдат запълнени с новите учебници.

Христо Христов – журналист и изследовател на архивите на ДС  държи в ръцете си петте варианта на новите учебници – на 5 различни издателства. „ Формално издателите са спазили  голяма част от минимума. Манипулирано е поднесена информацията, и  това е с обратен ефект“.

Неточности журналистът открива и по отношение на възродителния процес, а също и на жертвите на режима.

Петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация в новите учебници по история започна фондация “Истина и памет”. Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Темата коментира и проф. Вили Лилков „Петицията е отворена. Намира се в интернет пространството и всеки може да я подпише. Независимо, че в програмата за 10 клас по история се предвижда изучаването на тоталитарния режим, на техническо ниво този проблем не беше решен адекватно. Представени са няколко учебника, които тепърва ще бъдат одобрявани от МОН. В тях има непълни и несериозно поднесени факти, заяви проф. Вили Лилков.

 

Източник NOVA