Банско купува 10 000 маски, раздава ги на хората

Димитър Русков е председател на Общинския съвт в град Банско. От снощи курортът е под карантина заради разпространението на коронавируса. Забранява се влизането и излизането на хора от населеното място. Тези, които са с постоянен адрес в града под Тодорка, имат възможност да се приберат до 20,00 часа днес. На практика Банско е под блокада, на входовете и изходите се проверяват всички от силите на полицията и жандармерията. За настроенията сред банскалии, за действията на местната власт и за мерките срещу COVID-19 разговаряме с шефа на местния парламент.

– Г-н Русков, каква е ситуацията в Банско след въведената снощи карантина в общината?

– Вече няколко часа сме под блокада, животът ни промени своя ритъм, но пък продължава. На всички входове и изходи се обезпаразитяват и дезинфекцират всички автомобили със стоки от първа необходимост, които влизат или излизат. Длъжни сме да спазваме всички изисквания на Националния оперативен щаб. Най-важното е, че няма паника сред нашите съграждани. Те се съобразяват със забраната да излизат навън, ако нe им се налага да отидат до хранителен магазин или аптека. Разбира се, тази нова ситуация изисква от нас гъвкави и адекватни мерки. Давам пример – в много от хранителните магазини в Банско работят хора от град Добринище, на бензиностанциите пък работи само един банскалия. Ние трябва да осигурим на всички тези хора от други населени места достъп до Банско. Това ще става при спазването на всички изисквания за дезинфекция и безопасност. Искам да подчертая, че в тази сложна обстановка не сме забравили най-нуждаещите се хора в нашия град. Осигурен е достъп на социални работници до всички социално слаби. Нито един не е забравен. Социални работници вече са в трите Защитени жилища, във всяко от тях има по петима социални служители. Те доброволно влязоха там и ще останат наравно с потребителите на социални услуги в продължение на 14 дни. Тези хора няма да се прибират по домовете си, няма да видят близките си в следващите две седмици. Разбира се, че ще ги подкрепим и финансово. В следващите дни ще проведем заседание на Общинския съвет, за да гласуваме допълнителни финансови възнаграждения за тези социални работници. Други три екипа от социални работници ще раздават по домовете храна и лекарства, както и други необходими неща на трудноподвижни хора, на самотни възрастни хора, на хора, които не могат сами да се обслужват. За тях сме осигурили лични предпазни средства – облекло и маски, тъй като са изложени на риск.

– Стават ли по-дисциплинирани банскалии?

– Усеща се по-голяма дисциплина, по-голяма мобилизация, по-голяма съпричастност. В социалните мрежи се подкрепяме взаимно. Хората са по домовете си, почти никой няма по улиците. Само наши съграждани, които отиват до магазин или аптека. Това е най-радващото в тази криза, вярвам, че банскалии ще проявят разум и разбиране, че ще се справим и с това.

– Налага ли се да предприемате нови мерки и действия с оглед карантината в града?

– Основните мерки са начертани от Националния оперативен щаб. Но това не означава, че ние не работим. От сутринта сме в кметството и решаваме всякакви въпроси, свързани с извънредното положение. Сега правим строга организация за събиране на млякото от фермерите. Продуктът се разваля бързо и трябва да помогнем на местните животновъди. Фермите се намират извън града. Някой трябва да храни и да пои животните. Всички тези хора ще го правят при специален режим. Те ще са с лични предпазни средства, ще се прави дезинфекция в стопанствата. По този начин ще гарантираме и грижата за животните, и здравето на хората. Банскалии днес са по домовете си. Тук имаме и градинки край къщите си, всеки може да излезе в тях да подиша чист въздух, без да се среща с други наши съграждани. Вчера получихме 200 медицински маски за многократна употреба. До края на седмицата очакваме още 10 000 такива маски, ще ги раздадем на хората, всичко ще се плати от общинския бюджет. В момента не бива да мислим за разходите, а само и единствно за здравето и живота на банскалии. Трябва да призная обаче, че картината в града ни е малко потискаща. Не сме свикнали градът ни е да е празен, да няма движение в него. Но това е в интерес не само на банскалии, но и на цялото ни общество.

– Обезпечени ли са доставките на достатъчно храни и лекарства в Банско?

– Засега нямаме проблеми. Вярвам, че в тази посока и държавата ще помогне да няма проблеми, с оглед карантината, под която е нашият град. Но не може и без спънки. Тази сутрин доставката на хляб се забави с два часа. Причината е ясна – автомобилите преминават през задължителна дезинфекция и проверка. Това все пак отнема време. Не може всичко да става за 1-2 минути. Всичко се прави в името на здравето но хората. Надявам се, че всички ще го разберат и ще приемат без излишни нерви и гняв някои съвсем леки недоразумения на фона на сериозната ситуация, в която се намираме. Не смятам, че е проблем, ако си купиш хляб в 10 часа, а не в 8 часа.

– Г-н Русков, не можеше ли по-рано да се затвори ски зоната над града, където бе ясно, че е пълно с туристи от цял свят?

– Истината е, че този вирус е нещо ново и за нас, и за специалистите. В началото ние дори си мислехме, че в планината е по-безопасно, тъй като там дишаме чист въздух. Тези дни чухме, че носоглътката изстивала и това било по-опасно за заразяване с коноравирус. Все още никой не може категорично да каже как точно да се преборим с това заболяване.  Ако се знаеше, щяха да се вземат необходимите мерки по-рано. Смятам, че не сме закъснели с мерките. Сега всеки се изказва – един пише, че трябвало още януари да спрем ски зоната, друг – през февруари. Допускам, че много банскалии са изкарали на крак този вирус. Миналия петък тук имаше 2700 туристи от 29 държави. Няма начин някои от тях да не са ни „внедрили” COVID-19. Ние сме сравнително малък град, туристите се движат, обикалят магазини и заведения. В допир са с много местни хора и с работници, които са от други общини. Засега само един банскалия е с доказано заболяване от коронавирус, той е управител на хотел.

– Има ли още чужди туристи в момента в Банско?

– Със съдействието на Външно министерство ще се реши и този проблем. Сега тук са 260 чужди туристи, те са изолирани в хотелите си. Очакваме специализиран транспорт, който под полицейски конвой, ще ги извози от града ни и с чартъри тези хора ще се приберат в своите страни.

– Г-н Русков, отправете вашето послание към банскалии.

– Скъпи съграждани, спазвайте всички предписания, не се отчайвайте, не се поддавайте на паника. Повярвайте ми, че ние, банскалии, ще оцелеем и след този тежък момент, ще издържим. През 1957 година тук е върлувал страшен грип, не е имало никакви лекарства, но банскалии пак са оцелели. Нека спазваме всички наложени ни мерки, за да не притесняваме и останалите българи, които живеят в другите населени места. Искам да благодаря и на всички наши сънародници, които ни подкрепят в социалните мрежи. Всички заедно ще успеем да се справим с тази тежка ситуация.

kmeta.bg