Благодари на лекар днес! Нека покажем на българските медици, че оценяваме труда им!

Нагледахме се на много неща в последните две седмици. Обвинения, интервюта, анализи, закани. Хора с компетенции, както и хора без компетенции се надпреварваха да нищят случай с трагична съдба на едно дете. Няма да се спираме на конкретната ситуация – вече се изговори и се изписа достатъчно. Изразяваме дълбоки съболезнования към семейството и близките на починалото дете. 

В тази статия ще говорим за нещо друго. Заедно искаме да поставим началото на една кампания за благодарност на хората, които работят в българската медицина. За читавите лекари, стоматолози и медицински работници от всеки аспект. Ще кажете, че има много лекари, които гледат на пациентите като на клиенти и само се чудят как да вземат някой лев повече от бюджета на Здравната каса. Несъмнено има такива.

Има и много други обаче. Има лекари и медицински работници, които дават сърцето и душата си в името на здравето на хората. Такива, за които Хипократовата клетва не представлява просто нещо, което изричат, когато вземат дипломата си. Именно заради това ние отново искаме да насочим вниманието към тях. Екипът на uspelite.bg стартира кампания “Благодари на лекар!”. Преди да продължим нататък, държим да направим следните уточнения:

1. Стартираме кампанията с ясното разграничаване, че всяка професия има своите лоши страни и представители, но ние винаги сме държали да дадем акцент на доброто.

2. Именно заради това стартираме кампания, в която молим вас, нашите читатели, да ни пратите кратко видео (до минута), в което благодарите на лекар, стоматолог или медицински работник, който ви е помогнал. Няма нужда видеото да е професионално заснето – с мобилен телефон също става.

Изискванията към видеото са следните:

  • Нужно е да се представите;
  • Разкажете за случая съвсем накратко (ако не е много лично);
  • Благодарете на лекаря и отправете призив и други хора да направят същото!

Може да се отнася за случай на ваш близък, за който знаете, а не лично за вас самите. Видеата, които ни изпратите, ще бъдат публикувани на Facebook страницата на uspelite.bg периодично. Екипът ни запазва правото си да не публикува видеа, които са с лошо аудио или видео поради чисто технически причини, и такива, които съдържат политически призиви или други такива, които не съответстват на ценностите, защитавани от медията ни . Можете да ни изпращате своите видеа на e-mail адрес: [email protected]. Ако имате въпроси, свързани с кампанията, можете да пишете на същия e-mail адрес.

Ако все пак се притеснявате да застанете пред камера, дори да е тази на телефона ви, можете да ни изпратите снимка, придружена с текст, или по-дълъг материал в предпочитан от вас формат. Важното е добрите професионалисти да разберат, че наистина са ни помогнали в труден за нас момент.

Самата кампания носи своето вдъхновение от Innovative Teachersв чиято инициатива различни хора благодарят на своите учители.

Скъпи читатели, нека покажем на добрите лекари и специалисти в сферата на българското здравеопазване, че са важни. Дължим им поне една благодарност за това, че са избрали да останат тук и да работят в родната ни здравна система. За мен те са герои. Надявам се и за вас да важи същото.

И преди да ме обвините в пристрастие, ще ви споделя една лична история: баба ми скоро беше оперирана. Дежурният лекар отсъстваше и един друг специалист, който я преглеждал, извадил конците след операцията, но всички, а не както се оказа, че е трябвало – през един конец. В резултат на това раната се отвори и баба ми трябваше да бъде шита отново. Не беше най-прекрасното изживяване, уверявам ви. В крайна сметка обаче трябва не само да говорим за проблемите, но и да дадем гласност на тези хора, които правят добри дела всеки ден.

Ще се радваме на обратна връзка от вас за кампанията и вашите идеи, мнения и препоръки за това как да я направим по-качествена!

Очаквайте скоро още информация и първите видеа с благодарности към лекари!

 

 

 

Автор: Венелин Добрев