Българка е най-младият преподавател в Йейл

Млада българка разработва проект, който ще подкрепи наши сънародници, изпаднали във финансови затруднения заради COVID кризата. Тя е само на 21, но вече е достигнала върха. Тереза Бойнова е най-младият преподавател в престижния американски университет Йейл и е вицепрезидент на най-голямата консултантска компания в света.

Заради живота си в Африка, прегръща и каузата за защита на човешките права. Затова често я сравняват със съпругата на Джордж Клуни – Амал.

Тя е и вицепредидент на най-голямата консултантска компания в света.

Родителите й я отвеждат в Африка като едва 3-месечно бебе. Първите си 19 години тя прекарва в Зимбабве.

Тереза се връща в Европа през 2018 г., а коронакризата я намира в милано. Там тя изкарва 3 месеца карантина асболютно сама – в общежитието на едно от най-престижните учебни заведения в света – Университета Бокони. Тя започва да се бори за правата на студентите. Пандемията я вдъхновява и за ключов проект, който да подпомага хората, загубили работата си – финансова помощ в размер на милиони долари. Програмата й предвижда преквалификация за хората, останали без работа, без допълнителни разходи за правителствата или частните лица. Програмаа се нарича Форте и с изследвания, подкрепени от Оксфордския университет, това е съвсем нов начин да се гарантира финансовата сигурност на хората, засегнати от Ковид пандемията, казва тя.

Частни капитали ще бъдат мобилизирани да поемат риска за преквалификацията, вместо правителството.В момента работи екип от консултанти, за да се направи модел специфично за нуждите на България, разказва още Тереза Бойнова.

 

 

Снимка: Йейл

kmeta.bg