Двама са победителите в конкурса “Предприемач в науката”

Недислав Веселинов и Илиян Попов са победителите в конкурса Предприемач в науката на фондация Карол Знание, предаде репортер на БГНЕС.

Журито реши да раздели наградата от 30 000 лв. между двамата и да подкрепи два проекта. Те се откроиха при гласуването в силна конкуренция по време на презентациите на 12 декември.

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В конкурса той представи Експериментално Конструкторско Бюро „Фотоника“ с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руски Културно-Информационен Център. Проектът, който ще бъде финансиран със средствата от наградата е Планетариум с София.

Д-р Илиян Попов е гл. асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи „ Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е Екологична батерия Магнезий-Въздух за индустриално приложение. По време на конкурса показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – Магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел – приложение в електрически морски/речен транспорт.

 

БГНЕС