Дружеството на пловдивските художници ще съди кмета Тотев, остави ги без изложбена зала

В отворено писмо Дружеството на пловдивските художници алармира, че кметът на града Иван Тотев отнема изложбената зала на “Гладстон” от тях като демонстрация на надмощие и политическа власт. Така Дружеството, което е със 107 годишна история, е обречено да загине, твърдят подписалите документа.

За създалата се ситуация те обвиняват кмета Тотев, който преди седмица обяви, че новата изложбена зала,която ще бъде открита официално на 2-ри септември, ще се управлява от Градската художествена галерия.

Пловдивските художници предупреждават, че няма да могат да реализират запланувани изложби, включително и с международно участие в рамките на програмата Европейска столица на културата.

От дружеството припомнят също, че преди време са се съгласили с предложението на общината да бъде съборена старата сграда, но при условие, че новата също ще се ползва безвъзмездно от гилдията. Това е скрепено и с меморандум за сътрудничество, утвърден през 2017 година от Общинския съвет. „След като построи това, което искаше, сега кметът иска да погази споразумението и да превърне галерията в зала за конференции”, се казва още в писмото, а от Дружеството на пловдивските художници изразяват готовност да търсят правата си и в съда.

За създалата се ситуация са информирани премиерът Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов и омбудсмана Мая Манолова. За да възтържествува справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда.

В интервю за Радио Пловдив председателката на ДПХ Снежана Фурнаджиева каза, че писмата са изпратени през месец май. Получили са отговор от Вежди Рашидов с препоръка залата на “Гладстон” да остане на Дружеството.

От ДПХ смятат, че архитектурният проект на новата сграда е осакатен от Тотев – „еднолично и тайно”. В заключение Дружеството се заканва да съди кмета заради престъпените в меморандума от 2017 г. ангажименти.

Очаква се галерията на ул. „Гладстон” да бъде открита на 2 септември в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Дружество на пловдивските художници

107-годишното Дружество на пловдивските художници загива. Кметът Иван Тотев отнема изложбената зала на пловдивските художници като демонстрация на надмощие и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон” 32 ще се управлява от Градска художествена галерия. Нещо повече – внесено е предложение Общинския съвет за увеличаване на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков. Директорът на ГХГ от своя страна обяви, че графикът на новата галерия вече е запълнен.

С този свой акт Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове. Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците.

Невъзможността да показваме планираните изложби може да предизвика и дипломатически скандал, защото от две години организираме международна изложба на Хинес Лиебана- проект „ХИГА” с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова.

Тя е съвместна инициатива за Европейска столица на културата на Дружеството на пловдивските художници с института Сервантес и посланика на Испания в България. Предвидена е в периода от 22 октомври до 20 ноември в сградата на ул. „Гладстон” 32, а финансирането е изцяло от испанска страна.