За да се срещне с Тръмп, Борисов ще прекоси минно поле

Бойко Борисов трябва мнооого да внимава какво ще говори на президента Тръмп след 4 дни. Всичко, което се изтърве да каже, може да бъде превратно изтълкувано и да удари я по американския президент, я по него самия.

Както знаем, в момента в долната камара на американския Конгрес тече процедура по импийчмънт на президента и всички л****мети са включени на макс. Само тази седмица комисията по сигурността трябва да разпита 9 ключови свидетели от администрацията на Белия дом, видни дипломати и хора от службите. Главните въпроси са какво казал Тръмп, като се срещал с чужди лидери, и как това да се тълкува. И всяка дума може да се окаже бомба без закъснител. Демократите твърдят, че

Тръмп е

предложил на

украинския

президент

Зеленски нещо

като подкуп

– той да разследва корупционните дела на бившия вицепрезидент Джо Байдън в Украйна, срещу което Тръмп ще освободи спряната в продължение на 55 дни помощ от 400 милиона долара. Самото спиране според демократите е изнудване. Вината е още по-голяма, защото Байдън е много вероятен кандидат за президент от демократите догодина. Следователно освен изнудване и подкуп това е въвличане на чужда държава в президентската надпревара.

Републиканците твърдят обратното – временното задържане на помощта за Украйна не е нито изнудване, нито сделка и няма нищо общо с каквото и да било разследване срещу Байдън. Освен това помощта е освободена още в началото на септември, а украинските партньори дори не са разбрали за спирането. Как може да има сделка, когато другата страна не знае какво се иска от нея?

Що се отнася до въвличането на Украйна в американските избори догодина, нали точно това направиха демократите и Хилари Клинтън през 2016 г.? Огромната част от обвиненията, които разтърсиха екипа на Тръмп, тогава дойдоха от Киев.

Как да кажем

кой е крив и кой

прав? Няма как

Ако следим най-уважаваните стари американски трибуни като “Ню Йорк таймс”, “Вашингтон пост”, “Бостън глоуб” и така нататък, ако гледаме Си Ен Ен и другите новинарски телевизии, Тръмп вече е сготвен и сервиран на Темида. Остава само да го изритат и от Белия дом, но това е чиста формалност.

Но ако следим “Фокс нюз”, “Брайтбарт”, “Уошингтън екзаминър”, “Ню Йорк пост” и други републикански медии, Тръмп е напълно невинен. Напротив, тъкмо Джо Байдън, Хилари Клинтън и още десетина началници от ЦРУ, ФБР, Държавния департамент и министерството на правосъдието са за затвора.

Моята лична и скромна преценка е, че

демократите

нямат сериозни

аргументи

срещу Тръмп.

Но каквото имат, размахват го с пълна сила, удесеторена от медийната подкрепа. И обратното – републиканците разполагат с много повече доказателства срещу своите душмани, но засега изчакват.

Дето се вика – не е важен размерът, а как го използваш. Нищо чудно републиканците да включат тежката си артилерия чак догодина,

когато

демократите

вече са

свършили

джепането,

а изборите са

зад ъгъла

Вчера се разбра, че някъде около 10 декември ще бъде публикуван дългоочакваният доклад на генералния инспектор на министерството на правосъдието за това кой набеди Тръмп, че е агент на Путин, и как са получени разрешенията от специализирания съд да се следи и подслушва републиканската президентска кампания през 2016 г. Най-вероятно ще последват и криминални обвинения срещу бивши шефове на ФБР и ЦРУ. Почти сигурно е, че Хилари и дори Обама ще се окажат замесени, но на тях вероятно ще се прости.

В отговор долната камара на Конгреса най-сетне официално ще импийчне Тръмп. Това най-вероятно ще стане на 20 декември като коледен подарък. През януари републиканският Сенат ще започне своето разследване и

тогава ще го

върне на

демократите

тъпкано

– ще привика като свидетел сина на Джо Байдън, ще изкара наяве анонимния свидетел, който стана повод да се започне импийчмънт срещу Тръмп, и най-вероятно ще призове Адам Шиф, шефа на комисията по сигурността, който сега води импийчмънта.

Междувременно върви и най-опасното за демократите развитие. През април, когато след две години мъчително следствие специалният прокурор Мълър оневини Тръмп за връзки с Русия, главният прокурор Бил Бар започна ново следствие, за да изясни откъде е тръгнала тази клевета и кой е нейният автор. За ръководител бе назначен бостънският прокурор Джон Дъръм, който в миналото е разследвал ЦРУ. В края на октомври се разбра, че Дъръм е започнал криминално разследване срещу предполагаеми виновници в правосъдното министерство, ФБР и разузнавателната общност.

Сред тях са бившият директор на ЦРУ Джон Бренън, бившият директор на агенцията по национална сигурност Джеймс Клапър, бившият агент на ФБР Питър Строк и британският агент Кристофър Стийл. Освен това разследването на Клапър го разходи до Великобритани, Италия и дори до Австралия.

Най вероятно

Дъръм ще

нанесе своя

удар догодина

през лятото

И ето, че в разгара на тази небивала политическа, юридическа и медийна гражданска война Бойко Борисов се е наканил да посети Тръмп. То е все едно да прекоси минно поле. Трябва да стъпва много предпазливо и най-добре да си вземе минотърсач. В МВР сигурно има доста конфискувани.

Но все пак ние не знаем най-важното за отношението на България към събитията в САЩ. Ключ към тази загадката може да са думите на Борисов пред Би Ти Ви: “Като се срещна с Тръмп, ще разбера какви ги е вършил Цветанов в САЩ”.

Дали няма да се окаже, че бившият втори човек в ГЕРБ по време на любимите си молитвени закуски не се е сближил с хора от другата страна на барикадата? Дали американската разделителна линия не минава и през България? И дали свойските прегръдки на премиера с новата американска посланичка не говорят, че Белият дом ѝ е дал указания да обясни на българската десница новото международно положение? Хващам се на бас, че грантоедната общност следи тези събития много по-развълнувано, отколкото вашият скромен репортер.

Валери Найденов