“Златната дупка” в центъра на Варна погълна 43 млн. лева от бюджета на държавата

На заседанието си на 10 октомври Министерския съвет е взел решение за отпускане на средства в размер на близо 43 млн.лева за запълване на „дупката“  в центъра на гр. Варна

Историята с “Дупката” не е от вчера

Така наречената ” дупка” е нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1986 г., а по-късно стана собственост на дружество на Георги Гергов. Теренът е от 2.9 дка в центъра на града. Проектът за търговски център на него обаче беше стопиран и от години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг. Общината от години иска да придобие имота, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на града. Последната идея на кмета на града Иван Портних беше директна сделка с Георги Гергов с пари от държавния бюджет. Сега и последната пречка за осъществяването й – т.е. намирането на средства за строеж – отпада

Общинският съвет на гр.Варна също гласува за сделката. Обяснението е, че средствата се дават за “разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на града“.

Общината командвана вече десета година от ГЕРБ, задейства процедура по закупуване на парцел от близо 3 дка  в центъра на града, известен като «Дупката».Варненци наричат това място дупката, защото от 35 години това е една дупка, дълбока 4 метра.

Самата ” дупка” е с площ от 2915 кв. м и се намира на бул. “Княз Борис I” в града. Парцелът стои празен още от 80-те години на миналия век, когато там започва изграждането на варненския ЦУМ, но бяха намерени археологически находки и строителството беше спряно.

Георги Гергов

Георги Гергов участва в собствеността повече от 10 години, като постепенно увеличава дела си, но и досега на мястото не е направено нищо. Въпреки това според общината “ЦУМ Варна ” струва впечатляващите 43.2 млн. лв. Това е цената, определена от независимите оценители Нелияна Иванова и Людмил Велинов по поръчка на общината.

Реално плановете на общината са там да има площад с подземни места за паркиране.

 След финализирането на покупко-продажбата с юридически лица, контролирани от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, ще бъде обявен международен конкурс за благоустрояване на терена от 2,9 дка. Очаква се на мястото да бъде изграден подземен паркинг, да бъдат реставрирани и подходящо оформени за разглеждане останките от крепостната стена на древния Одесос и да бъде оформен площад с паметник на братята Кирил и Методий, на който да свършват манифестациите на 24 май.

Политически откуп?

От тези факти е видимо, че икономическа логика в сделката няма, затова обяснението е по-скоро политическо. ГЕРБ, които управляват община Варна и държавата, явно дават парите. В средите на управляващите обяснението е, че Бойко Борисов иска да разтресе БСП, а Георги Гергов е опозиционер на лидера на червената партия.

Източници:

News.plovdiv24; Bulfax; Bnr; Gramophon