Нов вицепремиер в кабинета Борисов 3

Марияна Николова зае поста на Валери Симеонов

Оставката на  Валери Симеонов и изборът на Марияна Николова бяха одобрени с едно общо гласуване предшествано от взаимни нападки и процедурни хватки. От БСП изразиха недоволство, че премиерът не е в Парламента, а кандидатурата на новия вицепремиер я представя Красимир Каракачанов. Оплакаха се, че не им дават думата. След половин часова почивка словесните престрелки продължиха.

Корнелия Нинова –председател на ПГ „БСП за България“ изтъкна от трибуната, че управляващото мнозинство изстри думата морал от българския език. Вицепремер върху, който тежат съмнения за търговия с българско гражданство е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца – изтъкна Нинова.

Цветан Цветанов захапа  темата за хората с увреждания, за майките и техните деца. -“ Нека да си припомним какво направихте вие, докато имахте възможност да управлявате. Да си припомним какви бяха цифрите към този момент за хората с увреждания които осигуряваше републиканския бюджет – 189 млн. лева. През 2018 г. точно това правителство и точно тази управленска програма, дадоха възможност тези пари да бъдат 263 млн.лева., които са към настоящата година“- заяви Цветанов.

И от Обединените патриоти призоваха БСП да си припомнят – Славчо Атанасов, депутат от „Обединени патриоти“ – „Това правителство, хубаво, лошо, въпрос на гледна точка никога не е поставяло метални съоръжения край българския парламент. Вие 4 пъти управлявахте държавата и превръщахте българския Парламент в крепост.

На свой ред  Рамадан Аталай , депутат от ДПС се обърна към Обединените патриоти  – „Виждам, че на премиера не му е удобно да седне до вас г-н Каракачанов, защото вие със “синята каска” се опитвате да угодите на онези, които си търсят личния интерес в това управление и нищо друго, премиера се чуди по какъв начин  и как да събере Балканите, как и по какъв начин да направи така, че обществото да е доволно от това което нищо не се случва в техен интерес.

От Воля  пък призоваха дебатите да се водят по същество – Веселин Марешки – зам.- председател на НС Воля се обърна към депутатите:   “Аз пък ви задавам въпроса вие доволни ли сте от дебата? Надявам се всеки да си даде смислен отговор на този въпрос и ако ще го продължаваме наистина да има смисъл от това нещо“.

При гласуването таблото в пленарната зала показа, че оставката на Валери Симеонов и избора на Марияна Николова са потвърдени с гласовете на ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, Воля и двама независими. От Атака макар да бяха в началото на заседанието,  при гласуването бяха извън залата.

Гласуването премина без участието на Валери Симеонов и Бойко Борисов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призна, че проблемите в малката коалиция остават. Има проблеми, вчера сме си говорили 4 часа, резултата го виждате: Атака ги няма в залата, защо не мога да ви кажа, питайте тях. Също така заяви, че не стои на дневен ред смяната на Сидеров, като председател на парламентарната група Обединени патриоти. Не без ирония министър на отбраната посочи, че сега в Парламента двамата опоненти Сидеров и Симеонов, ще имат възможност да си говорят всеки дени да поддържат диалога в групата.

Самият Валери Сименов изобщо не присъства в пленарната зала, където се обсъждаше оставката му. През цялото време беше в кабинета на председателя на Парламента. А веднага след гласуването бързо напусна Народното събрание.

Първите думи на новия вицепремиер

След като беше избрана Марияна Николова направи изявление и заяви приоритетите си.

Новият вицепремиер в Кабинета Борисов 3

Тя деликатно избегна отговора на въпроса за отказа на Атака да я подкрепи за поста на който беше избрана. Показа готовност да работи с всички народни представители. Каза,че за поста е предложена от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

„Не мога да коментирам представителите на Атака в момента. Това което мога да кажа е че аз съм излъчена за вицепремиер от коалиция Обединени патриоти и съм избрана от Народното събрание“.  Николова уточни, че тепърва ще разбере от премиера Борисов дали ще има същите отговорности, като предшественика й Валери Сименов. Поиска две седмици толеранс, за да се ориентира към конкретната работа. На въпроса за отношението й  към майките на деца с увреждания, показа готовност да се срещне с тях. Също така планира да се срещне със работодатели,синдикати, браншови организации и кметове за да обсъдят възможностите за преодоляване на дисбаланса на доходите в различните региони на страната. Не планира лично да проверява децибелите на шума по курортите, но не одобрява шумните прояви.

„Считам, че ще има приемственост по отношение на последователната политика, която правителството на РБългария води, за изпълнение на правителствената програма.

По повод на различни медийни публикации Марияна Николова разясни, че не е членувала в политическа партия и не е била телевизионна водеща, а преди години е членувала в Софийската адвокатска колегия.

Източник: БНТ