Нов рекорд! 120 тона пластмаса събра петата кампания на “Капачки за Бъдеще”

На 28 и 29 септември в над 150 населени места из цяла България се проведе петото голямо събиране на капачки от кампанията “Капачки за Бъдеще”, стартирана в края на 2017 г. от Мартина Йорданова иЛазар Радков. По официални данни за Uspelite.bg са събрани 120 тона капачки, от които 70 тона са само от София.

“Капачки за Бъдеще” е кампанията, която се грижи за малките общински болници в цяла България. Петото издание събра 120 000 килограма пластмаса благодарение на над 500 доброволни пункта в цялата страна, споделят организаторите в социалните мрежи. Това предполага закупуването и даряването на поне 7 нови кувьози за недоносените бебета.

До този момент кампанията е дарила 12 кувьоза. През април ти представихме четвъртото издание, където52 тона пластмаса събра каузата “Капачки за Бъдеще” само в София, а общо 70 тона заедно с останалите градове. По този начин петото издание събра почти колкото за предните четири събития сумарно (130 тона). Така общото количество от стартирането на инициативата надхвърля 250 тонапластмаса.

Експертът по маркетинг и реклама, Георги Малчев сподели в своя блог:

Всяка година “Капачки за Бъдеще” променят повече съдби и надграждат наличните ресурси. За мен те са отличен пример с възможността да стартираш събирането с една туба, да увлечеш колегите си или съучениците си, да участваш в предаването на капачките.

“Капачки за бъдеще” е благотворителна инициатива, която събира пластмасови капачки и ги дава за рециклиране срещу определена сума. Сумата се използва с цел закупуването на нови кувьози за недоносени бебета в малките болници в цялата страна.

В края на 2017 година Мартина и Лазар решават да подемат тази благотворителна кауза с пластмасови капачки, защото много хора ги събират, а не знаят къде да ги предадат. С помощта на свои приятели случайно откриват, че неонаталната техника в много от малките общински болници е в окаяно състояние и голяма част от кувьозите в неонатологиите с клас 1 са на по 30-40 години. Доста от тях са силно повредени, а някои откровено не функционират. Развитието на кампанията обаче надхвърля дори техните очаквания.

 

 

Автор: Петър Нефтелимов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Нов рекорд! 120 тона пластмаса събра петата кампания на “Капачки за Бъдеще””

Comments are closed.