10 национални флага и тяхната символика

Знамената, гербовете, химните и собственото минало на всяка една държава са първите елементи, които правят разграничаването между свое и чуждо. Всеки флаг е от голямо значение за националното самосъзнание на жителите, които живеят на дадена територия.

Освен да обозначава важните за държавата места като сградите на институциите, определението на знамето присъства в конституциите и други законови актове. Флагът е важен за политическия и обществен живот и показва индивидуалността на всяка една държава.

Националните знамена символизират различни неща – религия, мир, благородство, независимост или природни забележителности и носят в себе си богата история. Днес ви представяме 10 от флаговете по света и тяхната символика.

1. България

10 флага и тяхната символика

Трите цвята в българското знаме имат редица символики, но най-общата представа се свързва с дългогодишната ни история и бит. Бялото ни показва българския безграничен дух и свободата, зеленото ни напомня за величествените ни планини и родната земя, а червеният е поставен, за да помним завинаги саможертвата на нашите предци.

Знамето е избрано на 16 април 1879 година и се смята, че Георги Раковски има сериозен принос за избора на трите цвята. Те са незаменима част от историята ни и винаги са присъствали по хайдушките байраци и куртките на войниците.

2. Германия

Значението на черното, червеното и жълтото в немското знаме е трудно обяснимо до днес, въпреки че решението да се използват точно тези цветове е взето през 19 век, когато Германия е Немска федерация. Някои източници все пак дават обяснение за символиката, която носи немският флаг.

Според тях черното е символ на решителността, червеното е знак за смелостта и силата, а жълтото показва благородството. По време на Нацисткия режим знамето е било променено и е представлявало черна свастика на червен фон. След това Източна и Западна Германия отново се връщат към традиционните си цветове, а Източна Германия поставя герб към своето знаме. Днес трите цвята символизират демокрацията, а дизайна на флага е представен след обединението на страната през 1990 година.

 

“>

 

3. Великобритания

Флагът на Великобритания е комбинация между знамената на Англия, Шотландия и Ирландия. Червеният кръст е на покровителя на Англия – Сейнт Джордж, белият кръст по диагонал, на син фон е покровителя на Шотландия – Сейнт Андрю, а червеният диагонален кръст е на покровителя на Ирландия – Сейнт Патрик. Липсва символ на Уелс, защото по онова време Уелс вече е част от кралство Англия.

4. Франция

Националният флаг на Франция се появява по време на Френската революция. Бялото е цвета на краля, а червеното и синьото са цветовете на Париж и френските революционери, които носят тези цветове по време на нападението на Бастилията.

Използването на трите цвята в знамето се приема със закон на 15 февруари 1794 година. През 1815 г. флагът се заменя от старото кралско знаме с цвят на лилия, използвано преди революцията. През 1830 година крал Луи-Филип отново връща трицветното знаме, което е символ на Франция и до днес.

5. Китай

10 флага и тяхната символика

„Червеният петзвезден флаг“ става държавен символ на Китай на 1 октомври 1949 година. Знамето представлява червено платнище символизиращо комунизма. Голямата жълта петолъчка в горния ляв ъгъл олицетворява Китайската комунистическа партия, а за символиката на четирите малки звезди съществуват само догадки. Според една от теориите те са символ на четирите класи в КНР – селяните, работниците, интелигенцията и китайските предприемачи.

6. САЩ

10 флага и тяхната символика

Основната символика на първия флаг на САЩ е свързана с 13 звезди и 13 широки райета, които показват броя на първите колонии, обявили независимост на Англия и формиращи първоначалния вариант на САЩ. Многото звезди, представляващи цяло едно съзвездие, символизират единството в създаването на новата нация. Към тях се добавят нови звезди, всяка от които изразява нов щат, станал член на съюза.

 

7. ЮАР

10 флага и тяхната символика

Символиката на флага е свързана с различните етнически групи в страната. Зеленият знак Y в средата изобразява свързването на различните култури. Съществуват различни теории за символиката на цветовете в знамето. Според една от тях белият цвят изобразява миналото на страната, а също и на бялото население. Черният, жълтият и зеленият цвят пък олицетворяват коренното население и борбата му против апартейда.

8. Бразилия

10 флага и тяхната символика

Жълтото и зеленото са националните цветове на Бразилия. Зеленият цвят е символ на горите на Амазония, а жълтият на златните запаси на страната (през XVI—XIX век в Бразилия са най-големите мини за добив на злато). Синият кръг със звезди олицетворява небето на Рио де Жанейро в нощта на 15 ноември 1889 година. Това е датата на провъзгласяване на бразилската република. На знамето са изрисувани 27 звезди, символизиращи щатите на Бразилия, но техният брой се е променял с годините.

9. Австрия

10 флага и тяхната символика

Знамето на Австрия е сред най-старите европейски знамена, наред с това на Дания. Една легенда разказва, че флагът се появява за пръв път, когато херцогът на Австрия Леополд V се върнал от битка и бялата му дреха била окървавена. Мястото, където бил поставен коланът му, единствено останало бяло. Според легендата това е причината цветовете на знамето да са червено и бяло.

10. Гана

10 флага и тяхната символика

Националният флаг на Гана е прието на 3 юни 1957 година. Зеленото в знамето е символ на природата и горите на страната, жълтото символизира природните богатства, а червеното – кръвта, която е пролята за независимостта. Черната звезда в средата на знамето е символ на свободата и факта, че Гана е първата страна, извоювала независимост в колониална Африка.

Диана Игнатова е студент, специалност „Медия икономика“ в УНСС. Отразявала е важни международни събития и новини в онлайн отдела на VOX Медия. Най-много обича да пише по темите история и култура.