България чества 182 години от рождението на Васил Левски

Ден на Васил Левски и празник на Карлово

Днес, 18 юли, се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата

Той е роден в подбалканското градче Карлово. В много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Но твърде бързо манастирът става тесен за него. Както пише поетът  Иван Вазов за него: “Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа, химн да пея Богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия що ридаят!И не с това расо и не с таз брада мога да отнема нечия беда. Рече и отсече!”.

И Васил напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

И Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Апостолът на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че “Нашето дело зависи от нашите собствени усилия”. Турците го търсят непрекъснато. Той непрекъснато успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер – “Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее”. Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него. Обесен “там близо край град София” на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта.

     Паметникът на Васил Левски в                                               Карлово

Голям народен събор по повод 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и тази година ще събере много българи в родния му град Карлово.

Тържествата преминаха в няколко поредни дни, от 12 до 18 юли на различни места в града и логично ще завършат с тържествена заря днес, която ще освети нощното небе над китния подбалкански град.

Събитията са под патронажа на лично на Президента на Република България генерал Румен Радев. Основен организатор на честванията е, разбира се, Община Карлово. Партньори са Националният музей, Читалището, Комитетът, Фондацията – всички те с името “Васил Левски”. Не на последно място съорганизатор на тържествата са 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и Общинската организация на Съюза на офицерите от запаса.

                     Училището-музей в с. Войнягово

 

 

Войнягово също ще отбележи годишнината от рождението на Апостола

Днес в училището-музей във с.Войнягово кметът и представители на местното читалище ще посрещнат лъчите от похода „По стъпките на Васил Левски“, а за вечерта са подготвили програма, посветена на първия войняговски учител – Васил Левски.

Тази година читалището спечели проект на Областна администрация Пловдив -„Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността,превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване приноса на РБългария в спасяването на евреите от Холокоста“.

В програмата ще вземат участие самодейните състави на читалището.

Култура, Община Карлово, картина – худ. Васил Стоилов