България на световното туристическо изложение в Мадрид – “FITUR”

Министър Николина Ангелкова откри българския щанд 

Туристическият форум са провежда в испанската столица Мадрид в периода 23-27 януари. Тазгодишното събитие се организира за 38-и път, като в него участие ще вземат най-големите испански туропоретори и туристически агенции, представители на бизнеса от стотици страни.

Подобни форуми дават възможност да се представи потенциалът на българския туризъм пред професионалисти от цял свят и любителите на пътешествия, коментира министър Ангелкова. Тя допълни, че това събитие е и своеобразна платформа за среща на министри, ръководители и представители на туристическите администрации от десетки страни, на Световната организация по туризъм към ООН и много бизнесексперти, които имат възможност да обсъдят перспективни инициативи за устойчивото развитие на сектора.

България традиционно участва в туристическата борса с информационен щанд. Тази година изложбената му площ е 100 кв.м. – с около 25% по-голяма в сравнение с миналата година. Освен Министерство на туризма на щанда участват още 10 изложители, сред които са и общините Варна и Велико Търново. Представителите на бизнеса и любителите ще могат да се запознаят с разнообразния и висококачествен туристически продукт, който предлага България.

В първите 3 дни от изложението достъпът е само за професионалисти. През почивните дни форумът ще бъде отворен и за публика. Обичайно туристите от Испания търсят у нас посещения, свързани с природа и култура. Интерес имат и към градски пътувания, като се обръща специално внимание на София, Пловдив, Велико Търново, Копривщица и Боженци.

Планирани са срещи с ръководители на различни туристически администрации

“FITUR” е едно от най-големите туристически изложения в света. През миналата година участие във форума взеха 9672 компании от 165 страни, като при международното присъствие се отчете нарастване от 9%. Посетителите се увеличиха със 6 на сто, достигайки близо 245 000, от които по-голяма бяха професионалисти. Прогнозите са тази година участниците и посетителите да са повече в сравнение с 2018 г.

В рамките на изложението са предвидени работни срещи на министър Ангелкова, на които да бъдат обсъдени добри практики за насърчаване устойчивото развитие на туризма и възможности за бъдещи съвместни инициативи. Българският министър ще разговаря с Глория Гевара, председател и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Планирани са и работни срещи с министрите на туризма на Кения Наджиб Балала и на Ямайка Едуартд Барлет.

Среща с краля на Испания Фелипе VI

Министър Ангелкова разговаря с краля на Испания Фелипе VI

В рамките на международния туристически форум Николина Ангелкова се срещна с краля на Испания Фелипе VI – „Уверих Негово Величество в готовността на страната ни да развива още по-активно партньорството с Испания в туризма и в инициативите на специализираните международни организации. България предлага все по-интересни и разнообразни туристически услуги, които насърчават рекордните резултати в броя чуждестранни туристи и приходи от техните визити през последните години. Радостно е, че интересът на испанските туристи, избрали за ваканция и пътешествия България, също отбелязва тенденция за устойчиво нарастване”, сподели Николина Ангелкова.

Източник:Novini.bg, БНТ, снимки: Facebook