Хиляди гърци протестираха срещу името Северна Македония

Около 70% от гражданите не подкрепят споразумението със Скопие

Около 60 000 души се събраха на площад “Синтагма“ на демонстрация срещу името Северна Македония и  скандираха пред парламента „Македония не се продава“. Организаторите на протеста под надслов „Македония е Гърция“, който започна в Атина при засилени мерки за сигурност, заявиха, че  демонстрацията, за която специално пристигнаха с автобуси хора от цялата страна, е насочена срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, с който беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония.

На демонстрацията участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с  искане до президента да се проведе референдум.

Демонстрантите скандират, че Преспанското споразумение е „предателство“ И развяват гръцки знамена и плакати, на които пише: „Македония е гръцка“ и „Референдум сега“.

Близо 70% от гърците искат референдум

Според проучванията на общественото мнение 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум.  Законопроекта за ратификацията му беше внесен в гръцкия парламент преди два дни и трябва да бъде гласуван в идните дни, като целта е той да разреши десетилетния спор за името на Македония, което се превърна в кауза както на македонския премиер Зоран Заев, така и на колегата му Алексис Циприс. И двамата лидери срещнаха остра съпротива в собствените си страни, но това за момента е единственият начин да се даде старт на европейската интеграция на Македония.

Опозицията в Гърция от няколко седмици се зарича да направи всичко възможно, за да попречи на Ципрас да подпише документа.


Очаква се Преспанското споразумение да бъде гласувано в гръцкия парламент до края на седмицата. За ратификацията му са необходими най-малко 151 гласа.

Източник: bTV