Жителите на седем села: “Стоп на кариерите в Белащица”

На 06 октомври 2018 г. от 12.00 ч. се състоя поредното протестно шествие – митинг в подкрепа на каузата „СТОП на КАРИЕРИТЕ в БЕЛАЩИЦА“. То се проведе от центъра на с. Белащица по маршрут, пресичащ селата Белащица и Браниполе, до кръговото кръстовище на околовръстния път и Кукленско шосе.

Протестът обедини жителите на седемте села в околността – Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян.

Само месец след предходната масова проява, която се състоя в деня на Съединението, жители на населените места в региона се събраха отново в знак на недоволство от липсата на интерес и воля от страна на министерството на енергетиката и министерството на околната среда и водите да се ангажират с решаването на проблемите и да изпълнят законовите си правомощия във връзка с казуса.

След месеци застой и няколко преминали протести на жителите, проблемът остава, а институциите бездействат.

Д-р Костадин Сотиров заяви следното: „Готвят се нови концесии. Като територия, те ще се измерят с тази на селото. Разбиването на скалите води до фина фракция, която наподобява бял прах. Това нещо се носи във въздуха в посока на вятъра, а там е дефиле, т.е. вятърът се движи надолу в посока на селата. От фирмата се позовават на някакво изследване, че въздушните течения са от запад към изток, за това прахта не засяга селищата. Но това важи за равнината, не за дефилето, по което всъщност духа вятърът. В началото на месец юни имаше буря която разпиля прахоляка във въздуха, че дори стигна до Пловдив. Чак тогава от РИОСВ се сетиха да направят проверка за запрашаването.

Важното е, че вместо да се реши проблемът с действащите кариери, се подава искане нови. За щастие издействахме чрез Министерство на здравеопазването и неговото регионално поделение, както и чрез Басейнова дирекция, да се направи ОВОС – оценка на въздействието върху околната среда, което е малък успех в крайна сметка”.

Подкрепа в каузата оказа и общинският съветник в община Родопи, както и член на Изпълнителния комитет, Павел Гемишев. „Освен двете съществуващи кариери, Министърката на енергетиката е дала разрешение за проучване на още три нови участъка. Това ще е пагубно за нашите села. Ние и с настоящите две кариери страдаме много и търпим шума на транспортните средства, взривовете, праха, неудобството и грозната гледка към планината, а си представете какво би било ако тези кариери станат върху 800 дка обща площ. Тогава наистина ще стане екологичен проблем от регионално значение. Пловдив също ще бъде още повече засегнат. И въпреки това – никаква подкрепа от институциите. Кариерите се намират на територията на община Родопи, а за периода от който те функционират с новата концесия (2000г.), общината не може да даде ясен отговор и дори един път не е направила нормална проверка. От отдел „Екология” никога не са влизали в кариерите. Те се водят като забранена зона за проверки. Положението тук е трагично, но е постижение, че все пак успяхме да издействаме ОВОС.
За съжаление вече съм изгубил доверие в органите които трябва да следят за качество на водите и въздуха. Има един доклад от Басейнова дирекция, Пловдив, в която пише че наблизо има шест водоизточника, но няма конкретна констатация дали водоизточниците се замърсяват от прахта и взривовете. Институциите си прехвърлят отговорностите една на друга и пишат някакви доклади, от които нищо не се разбира в крайна сметка. Няма конкретна информация. Въобще… България…”
.

Ани Кемалова, член на Изпълнителния комитет: Периферията на Пловдив, южните квартали, са в близост от 2, 3 километра по въздух от кариерата. Няма спасение от това нещо. Трябва да сменим района, за да се измъкнем. И на всичкото отгоре идва и искането за нови проучвания за нови кариери. Не знаем чие е заявлението, но знаем територията и площта, която се изисква. А както знаем, разрешенията за проучване (които вече са издадени) са отворената врата към нова концесия.

Иво Кемалов, член на Изпълнителния комитет: Кариерата в момента е стигнала точно под шапката на отсрещния връх. Ако продължи да се разширява, това означава, че целият този връх ще изчезне. Представете си тогава как ще се промени целият район и къде ще отиде цялата прах. Тук и в Пловдив, който Не случайно е сред градовете с най-мръсен въздух в Европа. За това се радваме, че вчера община Пловдив предприе изявление че подкрепя тази инициатива. Заместник кмета, г-н Розалин Петков излезе с официално изказване. Просто е недопустимо да има кариери в такава близост до населени места. А селата в околността са живи, има много хора и дори се разрастват.

До Министърът на енергетиката е изпратена молба за свикване на проверки относно проблема с кариерата, но тя е предложила на гражданите среща с концесионера. Жителите недоволстват от отбиването, защото усещат че по този начин от министерството отказват да поемат отговорност и ги оставят да се оправят сами, без институционална подкрепа.

Протестиращите адресираха протеста и лично към министър-председателя, с молба да се обърне внимание, че в България все още има гражданско общество, което иска да има здрава околна среда, да имат чист въздух и бъдеще.

На протеста присъства и Емил Георгиев, председател на ПП „Екогласност”, който за пореден път застана зад протестиращите и пое ангажиментът да продължава с помощта си спрямо техния казус. През август 2018, той е организирал среща между Изпълнителния комитет и министър Теменужка Петкова, където са поставени искания за комплексна проверка на територията на двете кариери.

„Ние писахме писма до всички възможни институции в страната и най-вече до Министерството на енергетиката. Така както ви гледам, смятам че вие се очертавате като емблематично място за гражданските права. Искам да знаете и че имаше една проверка на кариерата, която според нас беше компроментирана с опити на представител на министерството да излъже министъра. Но вече имаме пробив, защото не се отказахме и продължихме. В другия петък в 11:30 ще има комплексна проверка. Министерство на околната среда и водите, Министерство на социалните грижи, Министерство на енергетиката. Всичките те ще участват в проверката и ще предоставим цялата тази информация. Уверявам ви, че вашият протест ще стигне до Страсбург. Няма да допуснем и тази фирма фантом, която в момента се бори за още територия. Знаем коя е, но чакаме да получим пълна информация, че тук става въпрос за фирма „Пимк”. Трябва да направим така че да спрем безумието на тези бизнесмени, които се опитват да разрушат околната среда и вашия живот и здраве. Това прекрасно място трябва да се брани,” каза Емил Георгиев пред протестиращите, които имаха подкрепата и на ПП „Воля” в лицето на нейния представител Елена Аксиева. Пред sofiapress.com тя сподели, че следят и присъстват на всички протести от самото начало. „Лично аз съм се ангажирала със задаване на въпроси до министър Петкова и до Нено Димов. Тя установи, че наистина трябва да се направят законови проблеми, защото законът е много стар и заради неизпълнението на плана за рекултивация по договор. Тя се ангажира да се направят промени в закона и да се прегледат всички стари договори. До този момент още нищо не се е случило и ето, че вместо проверка, на хората тук им е била предложена среща. Ние подкрепяме хората и искаме спиране на кариерите,” заяви Елена Аксиева пред sofiapress.com.

Стигайки кръстовището с кръгово движение на пътя за Асеновград, протестиращите блокираха пътя за четвърт час, а на мястото се срещнаха и със собственика на фирма „Пимк” – Илиан Филипов, който заяви че никога не е имало негов камион на кариерата и че е пуснал инвестиционно намерение за разширение на кариерата, само за да блокира други такива. Той не възнамерява да се възползва от територията и е готов да прехвърли документите на протестиращите, така че да са спокойни в запазването на ландшафта.

От основната фирма концесионер, искаща разширение с 50 дка и продължаване на концесията с нови 25 години, са категорични, че рекултивацията на издълбаните вече склонове е невъзможна, без изкопаването на нови 50 дка от находището.

Автор: Пламен Михайлов