Опера в цирка – за първи път и в Несебър

Палячи” опера от Руджеро Леонкавало под купола на Академичен цирк „Балкански“

Уникалната продукция „Палячи”  на Държавна опера – Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански“,  ще бъде представена за първи път в Несебър на 22 и 29 юли от 21.00 часа в шапитото на цирка /цирковата площадка ул. Крайбрежна – до Лунапарка/.

„Палячи“ – Опера в цирка на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Иновативен спектакъл и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка. Спектакълът се радва на небивал успех и бе представен през изминалия сезон освен в Стара Загора, където бе осъществена премиерата, във Варна, Пловдив и София.

                  Александър Крунев, Калуди Калудов в “Палячи”

Идеята за Опера в цирка е на световно признатия тенор Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай  и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Спектаклите в Несебър ще дирижират  главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев /22 юли/ и Владимир Бошнаков /29 юли/. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/ и Салваторе Русо /Италия/. Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Канио на 22 юли ще бъде Калуди Калудов, а на 29 юли – Георги Динев. В ролята на Неда ще се представят Анна Дитри /22 юли/ и Деси Стефанова /29 юли/. Ролите на директора на цирка и Тонио ще си поделят Александър Крунев и Нико Исаков. Валери Турманов зрителите ще видят в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев – в ролята на Бепо.

                                  Ивайло Йовчев, Анна Дитри

Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера. Изключително вълнуващо и въздействащо е лазерното шоу на Цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото.

Предварителна продажба на билети
Билетна каса Цирк “Балкански: работно време от 10:00 ч. до 22:00 ч.

тел. 0878 570 602 (в Несебър – от 17 юли)
Билетна каса: ул. Хан Крум 16 А  магазин “Оптика” срещу Банка ДСК – тел. 0884 668 382

Билетна каса град Бургас: Часовникът пред хотел „България“ – тел.  0894 898 098

Онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg