Операта пренася „Пловдив 2019” в София

Домакини ще им бъдат Народния театър и НМТ „Стефан Македонски“

Пловдивската опера ще превърне столицата в своя втора сцена с поредица от гастроли под мотото „Пловдив 2019 гостува в София”. Публиката ще се наслади на най-мащабните продукции в афиша на трупата, а домакини ще им бъдат Народният театър „Иван Вазов” и Национален музикален театър „Стефан Македонски”.

Представянето на големите заглавия от афиша на пловдивчани започва с танго-операта „Мария от Буенос Айрес” от Астор Пиацола. Красивият спектакъл на режисьора Веселка Кунчева, сценографа Мариета Голомехова и сценографа ЯворКунчев ще гостува на академичната сцена на 20 април от 19.00 ч.

Представлението имаше своята национална премиера под тепетата в рамките на официалното откриване на Европейска столица на културата на 13 януари. Интересът към „Мария от Буенос Айрес”, където блести с изпълнението си Люси Дяковска, е огромен. Операта обяви втора дата на 31 януари и билетите свършиха за часове. Следващата възможност на публиката в Пловдив да се наслади на красивия пъзел от танго, поезия, класическа музика и необикновена история е на 9 март.

На 12 март пловдивската трупа ще гостува на сцената на Музикалния театър и с друго свое хитово заглавие – „Така правят всички”. Сценичната интерпретация на класическата творба на Моцарт също е дело на театрален режисьор – Елена Панайотова.

Селекцията в рамките на 2019 година включва премиерни постановки за България като танго операта от Астор Пиацола, но и фестивални заглавия като „Катерина Измайлова” от Шостакович и „Фалстаф” от Верди.  С „Катерина Измайлова” операта ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ на 22 февруари.

През месец февруари с оркестъра на операта ще пее пловдивчанката Мариана Пенчева. Мецосопраното, което гастролира на големите световни сцени, е звездата в поредицата „Опера бутик”. После под тепетата пристига големият диригент Емил Табаков със „Сън в лятна нощ”, а в балетния спектакъл „Жизел“ в средата на месеца ще се насладим на изпълненията на Катарина де Менесес и Йонут Динита- солисти на Националния словенски театър за опера и балет – Марибор.

На 2 март предстои още една вълнуваща среща – с цигуларите Минчо Минчев и Николай Минчев.

Източник: Plivdiv24