Ще продължат археологическите проучвания в Средновековен град Червен

Средствата са отпуснати от Министерството на културата

Средновековен град Червен получи целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания от Министерството на културата. Ръководител на разкопките е Светлана Великова, археолог в Регионален исторически музей – Русе, а заместник е Велина Жекунова. Проучванията се реализират от специалисти от русенския музей и техни колеги от страната.

И през тази година теренните проучвания се съсредоточават върху Църква № 16. Дейностите там продължават вече трети сезон. Разкопките се концентрират върху вътрешната част на църквата и пространството около нея. Продължава разкриването на некропола около храма. През миналата година бяха намерени осем гробни камери – част от тях изсечени в скалите.

Църква №16 е разположена в западния хълм на Червенския рид и е с размери 6,70 на 12,80 м. Храмът се състои се от притвор и основна част – наос, а олтарното пространство завършва като тристенна апсида. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. По мнение на археолозите, на църквата е от периода на ХІV век.