Вандали разбиват паметници в Ловеч

Извършено е грубо посегателство върху паметниците в алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“ в Ловеч. Това съобщават от официалния сайт на общината.

Неизвестни извършители в нощта срещу 30 януари за разрушили кръстовете върху два от паметниците. На снимките може да се види как изглеждат паметниците в цялост и как изглеждат сега без кръст.

Мястото на произшествието бе посетено от заместник-кмета Даниел Колев.  Човек трябва да положи доста усилия, за да разруши тези паметници, защото са високи и здрави, обясни Колев. Служители на общината са събрали останките и са предприели действия за възстановяване на монументите.

„Изключително съм възмутена от тази постъпка, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова след като научи за случката. Искаме града ни да изглежда чист и приветлив, искаме повече публични средства за красотата, а същевременно някои хора рушат постоянно постигнатото. Липсва възпитанието, липсва активната роля на семейството, на училището. Много е трудно при наличието на подобна агресия към околната среда да поддържаш направено, необяснима ми е тази агресия към символите на града, към местата на памет“, допълни Корнелия Маринова.

Кметът  на Ловеч призовава към по-висока и мощна обществена нетърпимост към подобно поведение.

Припомняме, че през миналата година, по повод навършването на 140 години от освобождението на Ловеч в Руско-турската война през 1877-1878 г., паметниците на „Стратеш“  бяха реставрирани и облагородени с помощта на руското посолство у нас и Община Ловеч.

Това не е единичен случай на грубо хулиганство в Ловеч. През последните почивни дни бяха счупени стъклата на прозорците на сладкарницата на Покрития мост.