ВАРНЕНСКОТО „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ ТАНЦУВА В „LA SEINE MUSICALE“

Балетната трупа на Държавна опера Варна е първата балетна формация от България, която танцува в La Seine Musicale – най-новата музикална сцена в Париж, наричана архитектурната икона на XXI век. Под патронажа на съпругата на Президента на Република България Десислава Радева, варненските балетните артисти представят в 3 поредни вечери постановката на хореографа Сергей Бобров „Лебедово езеро“ от Чайковски, с оркестър на Държавна опера Варна, под диригентската палка на Петър Тулешков. Екипа придружава Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

В най-новата си интерпретация на „балета на балетите“ известният хореограф и режисьор се завръща към оригиналния замисъл на Чайковски, преиначен в придобилата световна популярност първа хореографска версия на Мариус Петипа. Ролята на Одета/Одилия изпълняват не една, а две балерини и това е само един от акцентите в новото „Лебедово езеро“, което възкръсва в своя първоначален замисъл най-напред в Париж.

Този съвременен поклон пред балетния шедьовър кореспондира и с идеята на архитектите Shigeru Ban и Jean de Gastines да създадат такова съвременно пространство, което след Айфеловата кула и Центъра Помпиду да бъде новият притегателен център за високо изкуство. Най-впечатляваща е стъклената яйцевидна аудитория, която захранвана от фотоволтаични панели на мобилна конструкция, следва пътя на слънцето в интервали от 15 минути.

La Seine Musicale с 6 000 места

„Лебедово езеро“, след възторжения прием на първия спектакъл от взискателната френска публика и професионалната критика на 16 юни, ще има още 2 представления в голямата зала на La Seine Musicale с 6 000 места, а на 30 юни ще танцува във фестивала Опера в Летния театър – Варна 2023.