Да живееш любовта на Калас и Онасис – интервю на Виолета Тончева с Ева Перчемлиева и Мариос Андреу

ЕВА ПЕРЧЕМЛИЕВА и МАРИОС АНДРЕУ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за емоционалната си среща с великата любовна двойка Мария Калас и Аристотел Онасис в операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ от Христос Папагеоргиу. Продукция на Държавна опера Варна, световна премиера 21 юни, 12 август, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2023

 

Ева и Мариос като Калас и Онасис на яхта

– Какво означава за Ева Перчемлиева да пресъздаде образа на божествената Мария Калас?

– Ева Перчемлиева: Още в началото ме грабна самата идея, че е написана съвременна творба за Мария Калас, която всички сопрани по света обожават. Малко е да кажа, че за мен е чест да бъда първата Мария Калас в световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“, това е повече от чест. Когато започнах да се подготвям за прослушването, се задълбочих в нейната биография и бях разтърсена от трагичната й съдба. Хората я познават предимно като певица, най-великата певица на всички времена, но знаят малко за нея като човек. Тя е имала нерадостно детство, израсла е без ласката на родителите си, които очаквали момче, а се родило момиче. Нямала избор за нищо, наложили й дори заниманията с пеене. Амбициозната й майка се интересувала единствено от кариерата на дъщеря си и не я дарила с любовта, от която всяко дете има нужда. Всичко това белязало характера и живота на Мария. Посветила се на операта, тя достига неземни висоти в изкуството, но пропуска личното си щастие.

– Защо една оперна дива се оставя на мъж да погуби живота й?

– Ева Перчемлиева: Отговорът е лесен. Мария, свикнала да я харесват като певица, изведнъж среща мъж, който я харесва като жена. Разбира се, тя и за него е великата Калас, но това не е от първостепенно значение. С този естествен, весел и забавен човек, със силно развито чувство за хумор, тя се е чувствала като дете.

Хм, весел и забавен човек… Имаме сякаш различна представа за Онасис – егоцентричен и високомерен финансов магнат, преследващ единствено личните си интереси. Какво мисли Мариос за своя герой?

– Мариос Андреу: Това, което казваш, е вярно и не съвсем. Онасис наистина е бил доминантен, целеустремен, решителен. Човек на действието, той сам определя правилата, не се съобразява с нищо и никого, никому не дава обяснение, винаги взима и получава това, което иска – от любовта до убийството. Той стига до край във всяко свое начинание и на мен ми беше трудно да пресъздам точно тази негова същност. Да настроя съзнанието и чувствителността си така, че докато изпълнявам ролята, да не се отклонявам нито за миг от основното в характера му. А срещата с Мария за него е била като магия, той няма какво да вземе от нея, той просто силно се влюбва.

– Трябва ли да питам тогава, чия любов е по-силна – неговата или нейната?

– Мариос Андреу: Нейната, разбира се (усмихва се). Мария вижда в Онасис повече от това, което другите виждат в него и му подарява своята най-голямата и истинска любов, каквато той не получава от никоя друга жена.

– Ева Перчемлиева: В едно от последните си интервюта Мария споделя, че независимо от провала на любовната им връзка, двамата с Онасис остават до края на живота добри приятели.

– Мариос Андреу: Да, те не се разделят окончателно след изневярата на Онасис, която дълбоко ранената Мария никога не му прощава.

– Като в древногръцка трагедия…

Мариос Андреу: Да, ние гърците разбираме от любовни трагедии (усмихва се). Историята на Калас и Онасис е от онези вечни историии за любов и ревност, каквито е имало от древността до днес, от Ромео и Жулиета до Калас и Онасис, сигурно ще ги има и в бъдеще (усмихва се).

– Как авторът Христос Папагеоргиу развива сюжета със средствата на музиката, в два толкова различни жанра като операта и мюзикъла?

– Мариос Андреу: Христос Папагеоргиу, познат на музикалната сцена в Ню Йорк, работи дълги години върху тази творба, с амбицията да пресъздаде в детайли житейските пътища на две толкова велики личности, като Мария Калас и Аристотел Онасис. Сюжетът и музиката се разгръщат на две нива – на оперната сцена и извън нея, оттам и използването на единия и другия жанр. В това отношение Христос е успял да постигне баланс – примерно Тина, първата съпруга на Онасис, е изцяло мюзикълен образ, съответно нейната партия е написана в този стил. На други места композиторът влага класически оперни елементи, които напомнят Пучини.

– Но няма цитати от познати опери…

– Мариос Андреу: Не, музиката е изцяло авторска, на места с усещане за стила на някои оперни композитори.

– Как една оперна певица пее мюзикъл?

– Ева Перчемлиева: Аз не съм само оперна певица, пея и попмузика, преподавам оперно пеене, занимавам се с драматичен театър и перкусии, подържам своя група. В началото имах дори проблем със себе си и какво все пак да избера. Но после разбрах, че съм щастлива, когато правя всичко и когато го правя на 100 процента, се получава добре. Нека не звучи пресилено, но мисля, че тази опера-мюзикъл е писана сякаш за мен.

– Мариос Андреу: Това е вярно. За пръв път работя с Ева и мога да кажа, че е уникална. Тя прави неща, които и други могат да правят, но тя ги прекарва през себе си и ги превръща в нещо свое. Тя не само пее и опера, и мюзикъл, а влага цялата си душа и целия си талант в изграждането на образа на Мария.

– Прозвуча почти като любовно обяснение…

– Ева Перчемлиева: Благодаря, Мариос, развълнувах се от твоите думи. Аз също съм щастлива, че операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ ме срещна с такъв чудесен партньор като теб. С емоцията, която влагаш в играта си, ти също ме вдъхновяваш. Въобще кастът на Петко Бонев е много точен. Всички в екипа сме отдадени докрай на работата си и живеем с историята и музиката до такава степен, че понякога, повлияни от трагичните обрати, сме принудени да спрем репетицията, за да се откъснем, поне за малко, от напрежението.

– Мариос Андреу: Маестро Бонев е точният режисьор за това произведение. Той е много чувствителен, дава всичко от себе си, затова и получава всичко от нас. Не назидава, само посочва пътя, по който ние сами трябва да развием нашите герои.

– Ева Перчемлиева: Благодарна съм на съдбата, че ми изпрати такова невероятно предизвикателство като „Калас и Онасис“. Вярвам в Петко Бонев и маестро Страцимир Павлов, вярвам в нашите усилия да покажем най-доброто, на което сме способни и очаквам с нетърпение премиерата.

– Мариос Андреу: Щастлив съм, че след участието ми в проекта на Кипърската оперна организация и Държавна опера Варна „Дидона и Еней“, сега за втори път имам удоволствието да бъда на варненска сцена, при това в главната роля на Онасис в световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“. Благодаря за тази чест на Даниела Димова – директор на ТМПЦ Варна, на режисьора Петко Бонев, на маестро Страцимир Павлов, на хореографа Анна Пампулова, разбира се на композитора Христос Папагеоргиу. Чувствам се прекрасно с моите български колеги в тази продукция и се надявам и те мен да приемат по същия начин.

„КАЛАС И ОНАСИС“

100 години от рождението на великата оперна дива Мария Калас

Опера-мюзикъл от Христос Папагеоргиу

Режисьор Петко Бонев

Диригент-постанивчик Страцимир Павлов

Сценография и костюми Ася Стоименова

Хореография Анна Пампулова

3D mapping Лора Руневска, elektrick. Me

Художествено осветление Даниел Йовков

Превод Лилия Бонева

Диригент на хора Надежда Маккюн

Действащи лица и изпълнители:

Мария, дете – Флория Сотиров, Ива Генова

Мария Калас – Ева Перчемлиева, Мария Павлова

Батиста Менегини – Артьом Арутюнов

Аристо Онасис – Мариос Андреу, Момчил Караиванов

Тина Ливану – Валерия Василенко, Зои Бошнакова

Ставрос – Драгомир Шопов, Николай Колев

Костас – Георги Георгиев, Лев Караван

Джаки – Волена Апостолова, Димитрина Германова

Александър – Борислав Веженов, Михаил Вълчев

Фиона – Веселина Андреева, Ирен Лазарова

Сър Уинстън Чърчил – Иво Йорданов, Свилен Николов

Тосканини- Георги Георгиев, Мартин Киров

Елза Максуел – Калина Жекова, Милена Захариева

Майката на Мария – Вяра Железова, Милена Захариева

Бащата на Мария – Тихомир Трифонов

Комисия : Людмил Петров, Лъчезар Александров, Надежда Радкова, Вяра Железова

Аукционер – Лев Караван, Георги Георгиев

Полковник – Илко Захариев, Лъчезар Александров

Италиански войник – Анатоли Романов, Живко Пенчев

Медицинска сестра ( Акушерка) – Калина Жекова, Вяра Железова

Доктор – Тихомир Трифонов, Илко Захариев

Икономка – Надежда Радкова, Благовеста Статева

Маестро Дженателло – Владислав Владимиров, Сергей Трапезников

Две секретарки и ансамбъл – Димитрина Германова, Ирен Лазарова , Валерия

Василенко, Зои Бошнакова

Двама чиновници – Георги Георгиев, Лев Караван

Хор, оркестър и балет на Държавна опера Варна

Асистент-режисьори – Димитър Левичаров, Калина Жекова

Помощник-режисьори – Грета Атанасова, Тихомир Трифонов

Концертмайстор Марина Славчева

Корепетитори Руслан Павлов, Руслана Шевельова

Суфльор Надежда Маккюн

Световна премиера – 21 юни, 8 август, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2023

 

ЕВА ПЕРЧЕМЛИЕВА – сопран, е родена в София, завършва Средното музикално училище в Бургас с оперно пеене и перкусии и оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Иванка Нинова (2010). Участва в майсторски класове на Гена Димитрова, Лилия Илиева, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова и др. Печели редица конкурси, сред които „Млади музикални таланти“, „Пълдин“, „Розата на Евтерпа“ и др. Дебютира като Нанета във „Фалстаф“, следват Дона Ана в „Дон Жуан“, Розина в „Севилският бръснар“, Адина в „Любовен еликсир“, Царицата на нощта във „Вълшебната флейта“, Виолета в „Травиата“ и др. Гастролира в Украйна, Германия, Швейцария, Украйна, Испания и др. страни. Оперна и поп певица, Ева Перчемлиева се изявява и като перкусионист, автор на песни и текстове, аранжор. Партнира в театрални продукции на Камен Донев. За БНР прави записи на съвременни български композитори, сред които Иван Спасов, Лазар Николов, Димитър Тъпков и др.

 

МАРИОС АНДРЕУ – баритенор, е роден в КИпър. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Благовеста Карнобатлова – Добрева (2007). Усъвършенства вокалното си и артистично майсторство в майсторските класове на изтъкнати вокални педагози, печели награди в международни конкурси, сред които „Христо Бръмбаров“, „Георги Златев-Черкин“, „Монсерат Кабайе“ и др. Изявява се с Cyprus Symphony Orchestra, Cyprus Opera Organization, Orchestra Flautisimo, гастролира на сцените на Държавна опера Варна, Limassol Lyric Stage и др. Гастролира с над 250 концерта в Гърция, Англия, Франция, Люксембург, Испания, Италия, Южна Африка, Полша, България и др. страни. Изпълнява главни роли в опери и мюзикъли, сред които „Бохеми“, „Любовен еликсир“, „Селска чест“, „Дидона и Еней“, „Кармина Бурана“, „Алиса в страната на чудесата“, „Фантомът на операта“ и др. Живее в Кипър, преподава в Cyprus Music High Schools, Nicosia University and European University.