Георги Константинов и Иван Газдов представят “Как се ражда дракон”

На 21 март (сряда) 2018 от 18:00 часа галерия „Академия“, ул. „Шипка“ №1, Георги Константинов и Иван Газдов представят “Как се ражда дракон” – поезия и графикатура.

Авторите посвещават изданието на Българското европредседателство 2018. Събитието ще се състои със специалното участние на проф. Ангел Станков.

 

Благодаря на щастливия шанс да съгледам свои стихове редом с удивителните графически видения на Иван Газдов. Един художник, който постигна не само свой неповторим стил, но създаде и нов жанр в днешното ни изкуство. Графикатури – черно-бял метеорен дъжд в нашия унил духовен пейзаж. Дошли някъде от небето, те осветяват земните ни погледи, сътворяват странен колорит от черно и бяло, парят паметта ни с бодливи искри от тъжен хумор. Как умее Иван Газдов, този дързък графичен талант, да размесва лирика и ирония, болка и усмивка, и да прави от тази невероятна смес късове свет-лина! Светлина, която нека си призная, понякога осветява и моя поетически поглед към света. Неслучайно тази книга е обобщаваща метафора, сливат се поня-кога две различни творчески същества и най-неочаквано се появява един летящ дракон.

Георги Константинов

 

Великолепно е да се почувстваш осенен от поетичния импулс на Георги Константинов, един свят на вдъхновена мисъл, на странен парадокс, който блика спонтанно от думите на битието и се разполага в съзнанието с цялата мощ на интелектуалния човешки напредък. Неговите стихове са комплимент за ума и брилянтен резултат от вътрешна необходимост, която избива във всяка творба като индивидуален филиз. Хипер-болата е в мисълта, в самата идея за създаване и това е гениален дар, ослепителен и оглушителен, присъщ на малцина. Георги Константинов нагнетява в кратки редове очароващи фантазии, които стенат и скимтят, кротуват или ни гълчат, и са все по-напред от това, което си мислим. Не спирам да се удивявам и да намирам вдъхновение за себе си. И съм безкрайно благодарен за това, че младичката и много ревнива Ерато (богиня на поезията) ни сближи.

Иван Газдов