Изложба за Независимостта на България ще представят в НИМ

 Манифест на цар Фердинанд I към българския народ за обявяване на независимостта на България, художествено изработен от Харалампи Тачев, ЦДА.

На 20 септември  2018 г.  в 11,00 ч в централното фоайе на Националния исторически музей  ще бъде открита изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнина от провъзгласяване на Независимостта на България. Съорганизатори са Националният исторически музей и Държавната агенция „Архиви“, със съдействието на Националната галерия.

В изложбата ще бъдат експонирани проектите и оригиналът на изключително рядко показвания  „Манифест”, с който княз Фердинанд І провъзгласява във Велико Търново през 1908 г. Княжество България за независимо Царство, великолепно изработен от Харалампи Тачев.

Част от изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнина от провъзгласяване на Независимостта на България.

Посетителите ще бъдат впечатлени от богато орнаментирания сребърен тубус и от резбованото дървено ковчеже с метален обков, в които се съхранява документа.

Втори  акцент в изложбата е Сребърната конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния й обков.

Чрез дигитални изображения всеки може да се запознае по-подробно с част от съдържанието на важни документи, показани в изложбата.

Посетителите за пръв път ще могат да се запознаят с оригинални документи, свързани с подготовката, обявяването и защитата на Независимостта.

Портрет на Фердинанд I Сакс Кобурготски, 1909 г., художник Г.Евстатиев, НГ.

Сред тях са: Българо-турският протокол от 1909 г. за признаване  на Независимостта на България от Османската империя, Договорът  между България и Компанията на Източните железници от същата година, Конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители  в чужбина.

Изящни по своята изработка са представените експонати: диплом на княз Фердинанд І като покровител на Балканското изложение в Лондон през 1907 г., фотоалбум, подарен на княз Фердинанд І от Софийското градско общинско управление по повод 20-годишнината от възшествието му на българския престол, „Поздравителен адрес“ до княгиня Елеонора по случай провъзгласяването й за почетен председател на Софийското благотворително дружество „Милосърдие“ от март 1908 г. и др.

Часовник от царската колекция на НИМ.

Показани са портрети  на цар Фердинанд І, на Александър Малинов, на министри от кабинета на Демократическата партия, малкото огърлие на ордена „Светите равноапостоли Кирил и Методий“, възпоменателни кръстове и златни монети, отсечени по случай провъзгласяване на Независимостта на България.

Малко огърлие на ордена „Светите равноапостоли Кирил и Методий”, НИМ.

Специални гости на събитието ще бъдат музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, които ще изпълнят военни маршове.