Изложба 70 години Красимир Джидров

На 1 декември от 18:00 ч. в галерия „Академия“ се открива изложба на Красимир Джидров – дългогодишен преподавател в катедра Керамика на НХА. Изложбата е по повод неговата 70-та годишнина.

 За изложбата си Красимир Джидров споделя:

Приемам изцяло думите на изкуствоведа Ернст Гомбрих – „Няма такова нещо, като „изкуство“, има само художници“. 

Тази изложба не е ретроспективна, не е тематично обединена, тя е израз на моята благодарност, уважение и обич към Академията, колегията и студентите, с които са минали над 50 години от моят живот. 

Повечето от нещата, които излагам са създадени през последните няколко години. Те са в различни материали, защото новото време ми позволи да работя освен керамика и в дърво, метал, текстил, графика, масла, а рисуването е било един непрекъснат процес за мен, през всичките тези години. Естествено съм се стремял да се подчинявам на спецификата и изискванията на всеки материал, независимо от темата, която влагам в тях. 

Изложбата ми е израз на огромната ми почит и уважение към моят учител в живота и изкуството проф. Венко Колев. Дано всички гореспоменати приемат чрез изложбата ми моята огромна благодарност за всичко през изминалите години!

Проф. Красимир Джидров

Роден на 10.02.1947, София

Завършил художествената гимназия „Илия Петров“, София

През 1975 г. се дипломира в НХА, специалност „Керамика“

Професор по керамика в катедра „Керамика“

Член на СБХ

Работи в областта на керамиката, живописта, рисунката, дървото и метала.

Участвал във всички изложби за приложни изкуства организирани от АМХ и СБХ

Представил самостоятелни изложби в София в галериите „Арт 36“, „Райко Алексиев“, „Ракурси“, в гр. Пловдив – „Есенни изложби“, „Старата къща“, „Арт спектър“, в гр. Бургас – галерия „Неси“, в гр. Несебър, гр. Созопол, гр. Русе, гр. Благоевград, гр. Троян и др.

Автор е на редица изложби в чужбина – Румъния, Хърватска, Македония, Турция, Австрия и др.

Има редица участия в общи изложби и пленери у нас и в чужбина – гр. Троян, гр. Брацигово, гр. Павликени, с. Ковачевица, Румъния, Македония, Турция, Австрия и др. Организатор на международен пленер „Арткерамика“ в гр. Троян.

Работил в ателиетата на „Сите ДезАр“, Париж.

 

Носител на наградата за приложно изкуство „Иван Пенков“ и на награда за цялостно представяне.