Милко Божков и Борис Христов в онтолофията “Думи и графити”

ОНТОЛОГИЯ: ДУМИ И ГРАФИТИ
11.12.2018 г. – 11.02.2019 г.
Галерия Униарт на Нов български университет

На 11.12.2018 г. в галерия “УниАрт” на Нов български университет ще бъде представено библиографското издание от 31 графики на Милко Божков, придружени от стиховете на Борис Христов.

От 17 до 20 часа ще имате възможност да се срещнете с кураторите и да се запознаете с едноименната експозиция. Изданието “Думи и графити”, произлиза от сбирката на проф. Богдан Богданов, сега част от колекцията на галерия “УниАрт”.

Поезията е създадена на базата на специално селектирани думи, подредени в някаква форма и следващи определен ритъм, за да бъде постигната образност. Тя борави с езика, но не е език сама по себе си. От друга, страна абстракцията наподобява езика, защото се създава и интерпретира през неформалистки методи, с други думи, за да бъде осмислена трябва да мине през езика, той и придава “форма”. 

Съчетавайки абстрактна графика с поетична форма, Борис Христов и Милко Божков създават хибридно изкуство, което най-точно може да бъде описано като комуникация на човешкия опит с вселенските аксиоми. Така около произведенията се разтваря пространство за философско съзерцание и размишление. Произведенията в изложбата могат да бъдат разглеждани като елементи от теория, описваща телесното и метафизичното, космическото и земното. Много рядко имаме възможност да обърнем гръб на сенките, които изграждат нашия свят и да видим истинските им лица, да познаем тяхната реалност, която е неизменно и наша. С настоящата изложба предизвикваме публиката да направи точно това.

Борис Христов е поет, сценарист и белетрист. Автор е на стихосбирките „Вечерен тромпет“ и „Честен кръст на романа „Бащата на яйцето“ и на повестите „Сляпото куче“, „Долината на обувките“ и „Смъртни петна“; на книгите с тристишия „Думи и графити“, „Думи върху други думи“, „Черни букви върху черен лист“ и др. Носител е на Голямата литературна награда на СУ „Св. Климент Охридски” през 2000 година и е първият награден с Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ на Нов български университет през 2017 г.

Милко Божков е един от най-значимите съвременни графици на България. През 1980 г. участва в артистичната работилница „Вулкан“ във Варна. Има над 100 самостоятелни изложби в България и чужбина, както и участия в биеналета и фестивали на графиката. Произведенията му са част от местни и международни колекции. 

Куратори: Добромира Терпешева и Росена Иванова