Наградата за изкуство “Търнър” тази година изненада всички

За първи път тази година, наградата за съвременно изкуство „Търнър“ е изцяло посветена на движещия се образ. Освен това е и една от най-политически ангажираните за повече от три десетилетия, пише изданието artnet.

Нетърпеливо очакваната изложба от произведения на Forensic Architecture, Ноем Мохеймен, Шарлот Продър и Люк Уилис Томпсън, се открива пред публиката днес, 26 септември и отнема пет часа, за да бъде разгледана изцяло. Постоянството ще бъде възнаградено: Това е може би най- блестящата изложба за награда Търнър, според критиците.

Темите на истината, свидетелството и паметта – както исторически, така и лични – закрепват и свързват четирите презентации. Люк Уилис Томпсън (роден през 1988 г.) показва три 35-милиметрови филма, които се занимават с проблемите на расовата и полицейската бруталност.

Филмът, който го прави извествен и му печели номинацията е  „Автопортрет“ (2017). Той разказва за Диамант Рейнолдс, който показва на живо чрез Facebook фаталната стрелба на приятеля си Филано Кастилия от полицейски служител по време на трафик в Минесота през 2016 г. Уилис Томпсън показва своите предмети в по-ярък контраст на светлината и сенките, което напомня за истинското изкуство на Караваджо, техника, която ги прави почти живописни.

Goldsmithsм към Forensic Architecture представя дългата продължителност на разделената секунда – двустранен проект, който се занимава с бедуинските общности в пустинята Negev / Naqab в южната част на Израел. Основният проект “Убиване в Ум ал-Хиран”, 18 януари 2017 г., започва като средство за изясняване на онова, което точно се случи в нощта, когато стотици израелски полицаи нахлуват в село Бедуин, за да разрушат няколко къщи и двама души загинават: Якуб Муса Абу ал- Чи’ан и израелски полицай на име Ерез Леви.

Израелската полиция твърди, че Абу ал-Чи’ан е атакувал група полицаи с колата си, но жители и активисти твърдят, че полицията стреля първо. С помощта на записи и клипове на свидетели, както и интервюта, модели, изрезки от пресата и дори реконструкция на събитието, Forensic Architecture успя да докаже, че полицията действително е открила пожар. Никой полицейски служител не е обвинен в резултат на официалното израелско разследване

BRIDGIT (2016) е интимно, автобиографично 33-минутно видео, което Шарлот Продър заснема изцяло с iPhone в продължение на една година. Сцени от светски дейности са разпръснати със снимки в селската Шотландия, където художникът е израснал. BRIDGIT безпроблемно преплита ежедневните наблюдения с митични вярвания.


Ноем Мохеймен показва двата филма, които той представи миналата година. Tripoli Canceled (2017), е изящен 90-минутен поглед в живота на човек, преселен повече от десетилетие на изоставено летище. Но видеото, с което наистина обира овациите е Two Meetings and a Funeral (2017). 89-минутният документален филм е турска драма, изследваща борбата, която се състоя в средата на 70-те години между движенията NAM и Организацията за ислямско сътрудничество (OIC). Чрез комбинирането на исторически кадри със съвременните свидетелства, фулмът се фокусира върху намесата на ОИК като ключов фактор за неуспеха на Движението на несвързаните лица, създавайки условия, при които някои развиващи се страни се чувстват принудени да се отклоняват от социализма и да приемат ислямизма като обединяваща идеология.