Протест в подкрепа на Национален парк Пирин на 13 декември

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ организира протест на 13 декември относно двете процедури, които правителството предвижда за ски писти и съоражения.

В близките седмици предстои Министерски съвет да разгледа решение за промяна в концесионния договор на ски зона Банско, свързана с увеличаване на площите, на които могат да се изграждат нови съоръжения. Вместо наказания за нарушението, правителството предлага опрощение и награда – 10 пъти увеличаване на площта на концесията, като концесионната такса ще се завиши минимално.

Нещо повече, проектът за изменение на концесионния договор включва площи и извън т.нар. „буферна зона“, която ЮНЕСКО определи като краен компромис, при който НП Пирин може да остане в обектите на световното наследство. Прекрачването е изрично забранено от ЮНЕСКО още през 2001 година и неминуемо ще доведе до санкции от световната организация. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ е твърдо срещу погазването на закона и унищожаването на обекта световното наследство на ЮНЕСКО и призовава граждани, институции и медии, които държат да се спази закона и да не се ограбва безнаказано държавна собственост, да се включат в протеста на коалицията на 13 декември, от 18,30 ч. в София.

Природозащитниците припомнят, че до 22 декември тече и обществено обсъждане на промяна в сега действащия план за управление на националния парк. Промяната дава възможност за отпадане на ограниченията за строителство в зоната за туризъм, която заема 2,2% от парка. Така площта за застрояване ще нарасне от сегашните 0.6% до 2.8%, т.е, над четири пъти.

Наред с това екоминистерството продължава да защитава в съда проекта на нов план за управление на парка, който предвижда още по-голямо застрояване на площ от 7.5%.

Всичко това е безпрецедентен коледен подарък за офшорната компания Юлен, удар по правовата държава и нагло антиевропейско поведение в навечерието на европейското председателство. Пирин е световна ценност и емблема на България, управлението му трябва да гарантира ясно и недвусмислено, че пази уникалните му природни дадености от сечи и строежи. Природозащитниците подчертават, че спазването на закона и опазването на горите, водите, чистия въздух и редките видове никъде по света не пречи на бизнеса и на благосъстоянието, напротив, привлича инвестиции и повишава качеството на живота.