София е домакин на първата Европейска олимпиада по информатика

 

В София, от 7 до 13 септември, ще се проведе първата Европейска олимпиада по информатика.

Инициатори на международното състезание са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, Председател на Управителния съвет на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Съвета за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.

Организирането на елитни образователни инициативи е особено важна част от нашата политика за корпоративна социална отговорност“, сподели Елена Маринова, Президент на Мусала Софт. „С eJOI искаме да насърчим най-добрите млади таланти в областта на програмирането от Съвета на Европа и да ентусиазираме повече деца да изберат пътя на науката и в частност компютърните науки. Днес повече от всякога науката и технологиите са особено важни за устойчивото бъдеще на нашия свят и ние искаме да дадем възможност за изява на младите таланти, които са двигателят на позитивното бъдеще. Горди сме, че отгледахме тази инициатива от идея до реализация заедно с едни от ключовите хора за състезателното програмиране в България и множество хора и организации, които застанаха до нас.

В елитното състезание по програмиране ще вземат участие отбори на ученици на възраст до 15,5 години от 22 страни-членки на Съвета на Европа; България като домакин участва с 2 отбора. Състезателните дни са два, като в програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители.
        
Домакини на събитието са Столична Община, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк. 
         
Церемонията по откриването на Олимпиадата ще се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 8.09.2017 г. (петък) от 17:00 ч., а закриването и награждаването ще бъде на 12.09.2017 г. (вторник) от 18:00 ч. на същото място. Състезателните дни ще се проведат във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Страната ни има впечатляваща история, свързана с провеждането на и участието в международни олимпиади и състезания по информатика, заемайки пето място в света по завоювани медали на международната олимпиада и второ място в индивидуалната ранглиста – към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ. 

Новини и информация за Олимпиадата се публикуват на сайта (http://ejoi.org/) и на Facebook страницата на събитието Еuropean Junior Olympiad in Informatics – eJOI (https://goo.gl/X6T5FB)