10 български фотографи с високи отличия на FIAP

Отличник на Международната федерация за фотоизкуство 2018 е Генчо Петков

10 български фотография бяха наградени с отличие за 2018 г. на Международната федерация за фотоизкуство FIAP. Работите им бяха представени в първата за тази година изложба на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева” в Клуба на фоторепортера.

FIAP е абревиатура на световната организация на артистите-фотографи.

 „От 2003 година „Фотографска академия „Янка Кюркчиева” възстанови членството на България във структурите на FIAP. FIAP е организация от 1950 г.

Юрий Трейман

В момента в нея членуват 95 държави. Подхода на тази изложба е да представяме тези 10 автора, като ние сме дали възможност самите те да изберат трите снимки с които участват – по възможност снимки, които са им донесли най-много награди и най-много точки в класирането на FIAP. Тук се вижда една извадка на българските автори, които снимат и участват в конкурси на FIAP, – обясни Юрий Трейман, зам.-председател на фотографска академия „Янка Кюркчиева”.

Отличникът Генчо Петков

Генчо Петков: – отличник на Международната федерация за фотоизкуство 2018  „Темите върху, които работя и моя любима такава е голото тяло. Това е тема, която съм развивал през годините. На практика, това е един от елементите на съдържанието на снимките с които съм участвал. В по-малка степен присъстват някои експериментални търсения в творчеството ми”, – споделя Петков  Що се отнася до подбора на кадрите “За един конкурс той винаги е много труден. Изисква време, осмисляне. Винаги подготвям повече от първоначално кадри, които да отлежат известно време, след което идва момента, усещането кои кадри да подбера зададения конкурс”, разказва Величка Тодорова, артист на Международната федерация за фотоизкуство 2018.

„Нещо, което е много интересно е че от тези 10 автора, които тази година достигнаха до фиапските отличия, няма нито един софиянец, което за мен е много интересно, тъй като често пъти ние си мислим, че в София  се случва основата на културата”, допълни Юрий Трейман.

Източник: БНТ